Teresia Lönnström (1895–1986)

Teresia Madsen-Bech syntyi vuonna 1895 Hangossa, jonne perhe oli muuttanut Tanskasta aiemmin samana vuonna isän aloittaessa paikallisen meijerin johtajana. Kansakoulun jälkeen Teresia opiskeli Tanskassa Odensen luostarin yhteydessä toimineessa koulussa mm. ranskaa ja muotialaa.

Ennen lähtöä Tanskaan Teresia oli kuitenkin tavannut ystävättärensä luona Joensuussa nuoren luutnantti Rafael Lönnströmin, joka tunnusti rakastuneensa Teresiaan jo tapaamisen ensimmäisenä iltana. Rafael Lönnström kävi ahkerasti Hangossa taivuttelemassa perheen isää kutsumaan tyttärensä takaisin Suomeen. Taivuttelut onnistuivat ja Teresia palasi Hankoon keväällä 1922. Pariskunta vihittiin saman vuoden syyskuussa. Heidän ensimmäinen yhteinen kotinsa sijaitsi Helsingissä Kampin kasarmilla.

Avioliiton alkuvuosina Teresia Lönnström työskenteli modistina Stockmannin tavaratalossa Helsingissä. Lönnströmit muuttivat tehtaidensa mukana Raumalle vuonna 1942 vastavalmistuneeseen kotiin Syväraumanlahden rannalle. Teresia vastasi uuden kodin sisustuksesta.

Rafael Lönnströmin kuoleman (1943) jälkeen Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääosakas. Jo 1930-luvulla hän oli kuitenkin ollut vahvasti mukana yhtiöiden toiminnassa.

Kotia laajennettiin 1980-luvun alussa galleriasiivellä, johon sijoitettiin uudempi osa kasvavaa taidekokoelma. Taideharrastukselle Teresia Lönnströmillä oli aikaa erityisesti sen jälkeen, kun hän 1970-luvun alussa päätti myydä Lönnström-yhtiöt Huhtamäki-yhtymälle. Myynnin yhteydessä hän teki huomattavia lahjoituksia yleishyödyllisiin tarkoituksiin, mm. Suomen Kulttuurirahastolle.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström kuoli vuonna 1986. Hänen testamenttinsa mukaisesti perustettiin Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö edistämään ja tukemaan kuvataiteita. Säätiö ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota sekä Lönnströmin taidemuseota.