Teresian puutarha -työpajat

Opettajalle

Kotimuseon yläkerrassa, entisessä Elsen makuuhuoneessa, on työpajapiste, jossa koululuokat ja opiskelijaryhmät voivat askarrella Teresian puutarhaan sopivia kasveja tai koristuksia, tehdä pihasuunnitelman tai etsiä vaikkapa pihalta sopivaa paikkaa taideteokselle. Tehtävissä on erilaisia vaatimustasoja ja niitä voi tehdä museovierailun yhteydessä tai jatkaa vierailun jälkeen.


Teresian puutarha –tehtävät


I Askartele

Teresia ja Rafael Lönnströmin koti valmistui vuonna 1942 Rauman Kaivopuistoon Lönnströmin tehtaiden viereen. Taloa ympäröi lähes 2 hehtaaria laaja piha-alue. Esillä on vanhoja valokuvia, joista näkyy miltä kodin piha on näyttänyt silloin kun Teresia ja hänen sisarentyttärensä Else Bech asuivat talossa.

*–*** Miltä kotimuseon pihapiiri näyttäisi unelmissasi? Mieti mitkä asiat ovat tärkeitä unelmiesi puutarhassa. Käytä huoneessa olevia materiaaleja. Tarvikkeet löydät lokerikoista. Askartele oma yksityiskohtasi (kasvi, eläin, koriste, veistos) kotimuseon pihapiiriin. Kiinnitä se nuppineulalla seinällä olevaan ääriviivapiirustukseen.
#teresianpiha

II Koti ja puutarha

a) Piirustus kodista
** Mieti ajan kulumista. Tee piirustus omasta kotitalostasi, kun luonto on vallannut sen. Voit myös tehdä aiheesta sarjakuvan. Kuvittele miltä rakennus näytti 100 vuotta sitten, miltä se näyttää nyt ja miltä se näyttäisi 100 vuoden päästä.

b) Unelmien puutarha
** Käytä kotimuseon ääriviivapiirustusta pohjana ja piirrä unelmiesi puutarha. Mitä kasveja puutarhassa kasvaisi? Olisiko siellä eläimiä? Mitä muuta puutarhaan kuuluu?


c) Pihasuunnitelma
*** Tee kotimuseon puutarhaan uusi pihasuunnitelma. Mieti minne sijoittaisit kukkapenkit, pensaat, puut, vesialtaan pikkulinnuille, huvimajan, terassit …
Olisiko sinun puutarhasi hyöty-, labyrintti- vai salainen puutarha?

III Florinda

Lönnströmin taidemuseon kokoelmaan kuuluva Laila Pullisen (1933–2015) Florinda-veistos sijoitetaan pysyvästi kotimuseon pihalle. Ehdota mihin!

Florinda, 1973, pronssi 2/2, korkeus 170 cm

** Piirrä tai maalaa Florinda siinä ympäristössä, johon sijoittaisit veistoksen kotimuseon pihalla. Ota valokuva ehdotuksestasi ja lataa kuva Instagramiin aihetunnuksella #paikkaflorindalle.

*** Voit myös merkitä paikan pihan tonttikarttaan ja jättää sen museon kassalle. Halutessasi voit perustella miksi valitsit paikan. Voit myös ottaa valokuvan paikasta pihalla ja ladata kuvan Instagramiin aihetunnuksella #paikkaflorindalle.


IV Etsi pihalta

*–** Kierrä pihamaata ja etsi kotimuseon pihalta seuraavat kohteet:
– paloletku
– maton tamppausteline
– puutarhakalusteet
– kodin ovi
– Alppiruusu (Rhododendron)
– parveke
– lintulauta
– Rafael Lönnströmin patsas

Minne sijoittaisit kasvimaan ja mitä kasveja siellä kasvaisi?

Mihin sijoittaisit huvimajan, entä aurinkokellon?

Voit kuvata löytämäsi kohteet.