Flatlands

Lönnströmin taidemuseo toteutti yhteistyössä Jani Ruscican kanssa Flatlands-projektin vuosina 2017–2018. Flatlands-teoksen lähtökohtana oli kolme eri aikakausilta ja erilaisista historiallisista viitekehyksistä olevaa kuvaa, joissa on soitin. Kuvien pohjalta valmistettiin kolme taideobjektia – bambusoitin, lasisoitin ja ready made -soitin, joilla kullakin on vahva kulttuurinen, poliittinen ja materiaalinen lataus. Soittimet vastaavat mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä kuvia. Ääni ja sitä kautta kuuleminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen muodostuIvat ensisijaiseksi tavaksi vastaanottaa Flatlands. Eri alojen käsityöläiset ovat toteuttaneet soittimet yhteistyössä kuvataiteilija Jani Ruscican kanssa.

Teoksen nimi viittaa englantilaisen matemaatikko Edwin Abbott Abbottin vuonna 1884 julkaisemaan yhteiskuntasatiiriin Flatland: A Romance of Many Dimensions. (Tasomaa: Moniulotteinen romanssi. Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra cognita, 1997.)Bambusoitin löytyy Warner Brothersin Merrie Melodies -animaatioelokuvasta The Isle of Pingo Pongo (1938). Rasistinen elokuva heijastaa siirtomaavallan aikaisia mielikuvia ja yleistyksiä ja se on esimerkki kulttuurisesta varastamisesta. Elokuvan pastissinomaisessa kuvastossa pianonkaltainen soitin esitetään bambusta valmistettuna alkuperäiskansojen soittimena. Elokuva on ollut esityskiellossa vuodesta 1968 saakka.
The Isle of Pingo Pongo (Wikipedia)

Flatlands-teoksen bambusoittimen on valmistanut tsekkiläinen puuseppä Jan Kolář. Sen osina on käytetty 1960-luvulla valmistetun klavikordin koskettimia ja kieliä. Runko on rakennettu eripaksuisista ja -laatuisista bamburuo´oista. Valmiin bambusoittimen ääni kuulostaa erilaiselta kuin alkuperäinen salonkisoittimena käytetty klavikordi.


Kuva lasisoittimesta löytyy Andrei Khrzhanovskyn (s. 1939) neuvostoaikaisesta animaatiosta Steklyannaya garmonika (1968). Animaatio kuvaa byrokratian murskaavaa vaikutusta yksilöön. Soitin näyttäytyy vastavoimana yksilön ilmaisun vapautta rajoittaville rakenteille, byrokratialle ja korruptiolle. Animaatio oli ensimmäinen Neuvostoliitossa esityskiellossa ollut animaatio.
Andrei Khrzhanovsky (Wikipedia englanniksi)

Lasisoittimen on suunnitellut ja toteuttanut poikkihuiluvalmistaja Matti Kähönen. Soittimen runko on valmistettu läpinäkyvästä pleksilasista 3D-tulosteena. Soittimen osina ovat 12 lasiputkesta valmistettu pillistö. Instrumentin ääni syntyy lasiputkien päähän asennetuista ääniraudoista, jotka saavat putkien sisällä olevan ilmamassan värähtelemään samalla tavoin kuin puhallinsoittimissa. Ääniraudat saadaan värähtelemään erillisen näppäinmekanismin ja kumipallojen avulla. Lasisoittimen soittaja voi luoda oman soittotekniikan.


Ready made -soitin on toteutettu vuonna 1907 Die Muskete -lehdessä julkaistun pilapiirroksen pohjalta. Pilapiirros kuvaa säveltäjä Gustav Mahleria (1860–1911) kokeellisen 6. sinfoniansa ensi-illan kynnyksellä. Sinfoniassaan Mahlerin rikkoi olemassa olevia sovinnaisia käytänteitä ja musiikillisia rakenteita. Sävellyksessä kuullaan myös epätavallisten soitinten, kuten vasaran, synnyttämiä ääniä.
Gustav Mahler (Wikipedia)

Musasto-blogi: Mahlerin kuudes sinfonia Kari Pohjolan mukaan

Ready made -soittimen puuosat on valmistanut raumalainen puuseppä Antti Salmela ja sen viimeisteli helsinkiläinen Niko Rissanen. Kuvitteellinen soitin rakentuu puiseen kehikkoon kiinnitetyistä valmisesineistä (ready made), kuten lehmänkellosta, räikästä ja torvesta sekä 1800-luvun lopulla valmistetusta patarummusta.

Jani Ruscica (s. 1978) on Helsingissä asuva suomalais-italialainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi Lontoon Chelsea College of Art and Designista ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta Helsingissä. Hänen teoksensa perustuvat usein luovalle yhteistyölle eri taiteenlajien välillä. Teoksissa yhdistyy usein performatiivisuus, veistoksellisuus, liikkuva kuva ja ääni.

Vuonna 2018 Flatlands toteutui musiikillisten esitysten kautta. Lasisoitinta soitti saksofonisti Linda Fredriksson (s. 1985), bambusoitinta kosketinsoittaja ja cembalisti Matias Häkkinen (s. 1981) ja ready made -soitinta elektronisen musiikin tekijä Sara Milazzo (s. 1983). Flatlands-esitykset: Riga International Biennial of Contemporary Art (RIBOCA1 2.6.–28.10.2018) 2.–3.6.2018, Rauma Festivon yhteydessä Posellissa 9.8.2018 ja Helsingin Musiikkitalon Paavo-salissa 16.8.2018 sekä RIBOCA1:n päätöstapahtumassa 28.10.2018. 


Flatlands-työpajat


Koe

Musiikkitalon Flatlands-esityksen taltiointi (kesto 1.30)

Katso

Koululaiset haastattelevat Jani Ruscicaa Flatlands-projektista 15.2.2018 (kesto 15.12)
Haastattelijoina Kaisaniemen ala-asteen koulun 4. luokan kuusi oppilasta. Kuvaaja Sini Pelkki.

Jan Kolář kertoo bambusoittimen valmistamisesta 28.1.2017 (kesto 4.40)
Tsekkiläinen puuseppä Jan Kolář kertoo bambusoittimen valmistamisen eri vaiheista.

Matti Kähönen kertoo lasisoittimesta, helmikuu 2018 (kesto 8.42) 
Poikkihuilunvalmistaja Matti Kähönen kertoo valmistamansa lasisoittimen rakenteesta saksofonisti Linda Fredrikssonille ja kuvataiteilija Jani Ruscicalle.

Jani Ruscican taiteilijatapaaminen 10.7.2017 (kesto 54.04)  
Jani Ruscican taiteilijatapaaminen Lönnströmin museoiden Galleriassa kuvataiteen päivänä 10.7.2017.

Flatlands-muusikot kertovat keväällä 2018 videoilla miksi he lähtivät mukaan projektiin:

Katso

Jani Ruscica.com

instagram.com/janiruscica

  • Facebook
  • Twitter