Flatlands-esitykset

Lönnströmin taidemuseon ja kuvataiteilija Jani Ruscican (s. 1978) Flatlands-esityksissä lasisoitinta soittaa saksofonisti Linda Fredriksson (s. 1985), bambusoitinta soittaa kosketinsoittaja ja cembalisti Matias Häkkinen (s. 1981) ja ready made -soitinta elektronisen musiikin tekijä Sara Milazzo (s. 1983). Kesäkuun alussa esitykset koettiin ensimmäisessä Riian kansainvälisessä nykytaiteen biennaalissa RIBOCA1:ssä. Elokuussa 2018 on Flatlands-esitysten vuoro Suomessa Rauma Festivossa 9.8.2018 ja Helsingin Musiikkitalossa 16.8.2018.


”Minulle oli tärkeää, että kutsuttujen muusikkojen tulokulma musiikkiin on kaikilla selkeästi erilainen. Näitä muusikkoja yhdistää avoimuus musiikin mahdollisuuksiin ja kiinnostus kokeellisuuteen. Heille on ominaista tietynlainen olemassa olevien lainalaisuuksien kyseenalaistaminen ja rajojen venyttäminen omassa työssä”, kuvailee Jani Ruscica valintaan vaikuttaneita tekijöitä.

Ilmaisuvoimainen Linda Fredriksson tunnetaan erityisesti monialaisena ja ennakkoluulottomana rajojen rikkojana. Matias Häkkisen vahvuuksiin lukeutuu visionäärisyys renessanssimusiikista nykymusiikkiin. Sara Milazzolla taas on vahva materiaalin ja materiaalisuuden taju, jota hän hyödyntää herkästi ja hienovaraisesti.

Jani Ruscican yhdessä muusikkojen kanssa laatima vapaasti tulkittava esitysohjelma lähtee liikkeelle elämää ylläpitävästä rytmistä, hengityksestä. Satoja vuosia vanhan Folia-sävelmän yksi lukemattomista versioista tunnetaan suomalaisen kansanmusiikin Lampaan polskana. Siinä koko maailma pauhaa. Näihin sanoihin Flatlands-esitys päättyy.

Muusikko sulautuu soittimeensa, esineestä tulee keho. Se alkaa elää. Sisään ja ulos. Ding ja dong. Pienen pienet solenoidit iskevät 350 kertaa minuutissa. Tulee kouristuksia ja kramppeja, hälyä. Levottomat hetket ovat ohimeneviä – muusikot kuuntelevat toisiaan. He keskustelevat, keskittyvät ja kertovat. Koko maailma pauhaa. 

Flatlands-teoksen lähtökohtana on kolme eri aikakausilta ja erilaisista historiallisista viitekehyksistä olevaa kuvaa, joissa on soitin. Kuvien pohjalta on valmistunut kolme taideobjektia, joilla kullakin on vahva kulttuurinen, poliittinen ja materiaalinen lataus. Eri alojen käsityöläiset ovat toteuttaneet soittimet yhteistyössä taiteilijan kanssa.

FLATLANDS-esitykset
9.8. klo 14 Poselli, Nortamonkatu 12, Rauma, Yhteistyössä Rauma Festivo
16.8. klo 18 Helsingin Musiikkitalo, Harjoitussali Paavo, Mannerheimintie 13 A, Helsinki
Esitykseen johdattelee emeritusprofessori Altti Kuusamo

Esitysten kesto noin tunti.
Koko perheen KAIKKI SOITTAA! -työpajat

22.7. klo 10, 14, 16, Lönnströmin museoiden Galleria, Syväraumankatu 41, Rauma
Työpajan vetäjänä musiikkipedagogi Venla Katila
Osallistuminen on ilmaista ja oikeuttaa sisäänpääsyyn kotimuseoon
25.–29.7. klo 12–16, Lönnströmin museoiden Galleria, Syväraumankatu 41, Rauma
Omatoiminen työpaja
4.–5.8. klo 10, 14, 16, Vanhan Rauman Tammela, Eteläpitkäkatu 17, Rauma
Työpajan vetäjänä musiikkipedagogi Venla Katila. Järjestäjänä Rauma Festivo

KAIKKI SOITTAA! -tapahtuma
7.8. klo 10.30, Rauma Festivon avajaispäivänä työpajoihin osallistuneet musisoivat itsetehdyillä soittimilla yhdessä yleisön kanssa Rauman Kauppatorilla

KAIKKIIN ESITYKSIIN JA OHEISOHJELMAAN OSALLISTUMINEN ON ILMAISTA.

Flatlands-soittimet ovat esillä RIBOCA1:ssä 28.10.2018 asti, lukuun ottamatta 2.–19.8.
Lisätietoja: rigabiennial.com

Videot

Videopätkä Flatlands-esityksestä Riiassa 2.6.2018

Videoilla jokainen muusikko kertoo miksi hän lähti mukaan projektiin:
Saksofonisti Linda Fredriksson
Kosketinsoittaja ja cembalisti Matias Häkkinen
Elektronisen musiikin tekijä Sara Milazzo

  • Facebook
  • Twitter