Flatlands – soittimet

Lönnströmin taidemuseo toteuttaa nykytaiteen projekteja tiiviissä yhteistyössä kuvataitelijoiden kanssa. Vuonna 2016 järjestetyssä avoimessa haussa saaduista ehdotuksista toteutettavaksi valittiin Jani Ruscican ehdotus Flatlands. Teos rakentuu kolmesta soittimesta, jotka ovat eri aikakausilta, erilaisesta historiallisesta viitekehyksestä ja merkitykseltään erilaisia. Teoksen lähtökohtana ovat kuvalliset lähteet. Kuviin liittyy jännite, jonka teos pyrkii avaamaan ja uudelleen tulkitsemaan.

Andrei Khrzhanovskyn neuvostoaikainen animaatio ”Steklyannaya garmonika”, lasinen harmonikka, kuvaa byrokratian murskaavaa vaikutusta yksilöön. Animaatiossa lasista pienoisurkua muistuttava soitin näyttäytyy vastavoimana yhteiskunnan yksilön ilmaisun vapautta rajoittaville rakenteille.
en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Khrzhanovsky

Karikatyyri 1910-luvulta kuvaa säveltäjä Mahleria kokeellisen 6. sinfoniansa ensi-illan kynnyksellä. Mahlerin halu rikkoa olemassa olevia sovinnaisia käytänteitä ja musiikillisia rakenteita altistetaan kuvitteellisella soittimella naurunalaiseksi.
fi.wikipedia.org/wiki/Gustav_Mahler

Warner Brothersin animaatioelokuva ”The Isle of Pingo Pongo” vuodelta 1938 on esimerkki kulttuurisesta varastamisesta. Rasistinen elokuva nojaa valheellisille mielikuville. Elokuvassa pianonkaltainen soitin esitetään täysin bambusta valmistettuna alkuperäiskansojen alkeellisena soittimena.
en.wikipedia.org/wiki/The_Isle_of_Pingo_Pongo

Valmistettavat soittimet vastaavat mahdollisimman tarkasti alkuperäistä, kuvassa esitettyä lähdettä. Soittimet valmistuvat kuluvan vuoden aikana.

Valmistettavat soittimet ovat paitsi taideobjekteja myös soitettavia instrumentteja. Flatlands toteutuu nimenomaan esittämällä, ja yleisö pääsee kuulemaan niillä esitettyä musiikkia vuonna 2018.

Jani Ruscica (s. 1978) on Helsingissä asuva suomalais-italialainen taiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi Lontoon Chelsea College of Art and Designista ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta Helsingissä. Hänen teoksensa perustuvat usein luovalle yhteistyölle, ja ne ylittävät taiteenlajien väliset rajat. Jani Ruscican teoksia on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on useiden museoiden kokoelmissa, mm. Centre Pompidoussa Pariisissa, Kiasmassa Helsingissä ja EMMAssa Espoossa.