Khronoksen talo -projekti

Lönnströmin taidemuseo ja IC-98 eli taiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund toteuttavat yhteistyössä Khronoksen talo -projektin vuosina 2016–2017.

Khronoksen talo tulee olemaan tyypillinen suomalainen pihapiiri, joka yhä useammin on asumaton. Sopivan kiinteistön löydyttyä se hankitaan omistukseen, ympäröidään portittomalla aidalla ja jätetään ajan asunnoksi tuhanneksi vuodeksi. Taiteilijat antavat ajan tehdä tehtävänsä. Kiinteistön koskemattomuuden he pyrkivät takaamaan virallisilla luvilla ja sopimuksilla. Tavoitteena on perustaa rauhoitettu suojelualue, ihmisistä vapaa ei-kenkään maa, joka koostuu sekä ihmisen rappeutuvasta kulttuuriperinnöstä että kuolevasta ja uudelleen kasvavasta luonnosta.

Khronoksen talo haastaa nykytaiteen keinoin pohtimaan miten aika tuhoaa ja samaan aikaan luo uutta, tai mitä omistaminen ja siitä saatava hyöty ovat. Projektin myötä selviää myös onko mahdollista perustaa vyöhyke, jolla sekä kulttuurin tuotteiden, että luonnon koskemattomuus taataan pitkällä aikavälillä ja voidaanko ihmisten puuttuminen alueeseen kokonaan kieltää. Se mikä aluksi kuulostaa yksinkertaiselta, osoittautuukin ehkä monimutkaiseksi: Ajatellaanpa vaikka julkista ja yksityistä omistusta, omistusoikeutta ja sen siirtymistä, alueiden rauhoittamista ja kansallispuistoja, luonnon ja kulttuurin sekoittumisia, sopimuksia, lupakäytänteitä ja viime kädessä kansallisia territorioita, pohdiskelevat IC-98:n taiteilijat.

Taiteilijoiden haastatteluvideo

Katso IC-98:n taiteilijoiden haastattelu Khronoksen talo -projektista. Haastattelijoina kaksi koulutyttöä, kuvaaja Hertta Kiiski.

Taiteilijatapaaminen 22.5.2016

Katso video taiteilijatapaamisesta IC-98:n taiteilijoiden kanssa. Taiteilijat kertovat yleisölle Khronoksen talo -projektista.

Erikoisopastus 10.7.2016

Jussi Kinnunen: Luonnontieteiden aikajaksot
Kosmologisista aioneista geologisiin maailmankausiin ja eliöiden ikään. – Onko meitä Khronokselle edes olemassa? Katso erikoisopastus videona

Khronos oli antiikin mytologiassa ajan, kuoleman ja uuden elämän jumala. Kun Khronos muuttaa taloon, siitä tulee jumalan asuinsija, ihmisiltä kielletty alue jota hallitsee puhdas aika.


Lue lisää siitä miksi Khronoksen talo valikoitui toteutettavaksi projektiksi

Seuraa Khronoksen talo -projektia Facebookissa


  • Facebook
  • Twitter