Khronoksen talo -projekti

Lönnströmin taidemuseo ja IC-98 eli taiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund toteuttavat yhteistyössä Khronoksen talo -projektin vuosina 2016–2017.

Khronoksen talo tulee olemaan tyypillinen suomalainen pihapiiri, joka yhä useammin on asumaton. Sopivan kiinteistön löydyttyä se hankitaan omistukseen, ympäröidään portittomalla aidalla ja jätetään ajan asunnoksi tuhanneksi vuodeksi. Taiteilijat antavat ajan tehdä tehtävänsä. Kiinteistön koskemattomuuden he pyrkivät takaamaan virallisilla luvilla ja sopimuksilla. Tavoitteena on perustaa rauhoitettu suojelualue, ihmisistä vapaa ei-kenkään maa, joka koostuu sekä ihmisen rappeutuvasta kulttuuriperinnöstä että kuolevasta ja uudelleen kasvavasta luonnosta.

Khronoksen talo haastaa nykytaiteen keinoin pohtimaan miten aika tuhoaa ja samaan aikaan luo uutta, tai mitä omistaminen ja siitä saatava hyöty ovat. Projektin myötä selviää myös onko mahdollista perustaa vyöhyke, jolla sekä kulttuurin tuotteiden, että luonnon koskemattomuus taataan pitkällä aikavälillä ja voidaanko ihmisten puuttuminen alueeseen kokonaan kieltää. Se mikä aluksi kuulostaa yksinkertaiselta, osoittautuukin ehkä monimutkaiseksi: Ajatellaanpa vaikka julkista ja yksityistä omistusta, omistusoikeutta ja sen siirtymistä, alueiden rauhoittamista ja kansallispuistoja, luonnon ja kulttuurin sekoittumisia, sopimuksia, lupakäytänteitä ja viime kädessä kansallisia territorioita, pohdiskelevat IC-98:n taiteilijat.

Videot

IC-98:n taiteilijoiden haastattelu Khronoksen talo -projektista (kesto 11.53)
Kaksi koulutyttöä haastattelee Visa Suonpäätä ja Patrik Söderlundia heidän työhuoneellaan. KuvaajaHertta Kiiski.

IC-98:n taiteilijatapaaminen 22.5.2016
Visa Suonpään ja Patrik Söderlundin taiteilijatapaaminen Lönnströmin museoiden Galleriassa 22.5.2016.

Jussi Kinnunen kertoo luonnontieteiden aikajaksoista 10.7.2016 (kesto 1.05)  
Tutkija Jussi Kinnusen erikoisopastus Lönnströmin museoiden Galleriassa kuvataiteen päivänä 10.7.2016: Luonnontieteen aikajaksot. Kosmologisista aioneista geologisiin maailmankausiin ja eliöiden ikään. – Onko meitä Khronokselle edes olemassa?

Khronos oli antiikin mytologiassa ajan, kuoleman ja uuden elämän jumala. Kun Khronos muuttaa taloon, siitä tulee jumalan asuinsija, ihmisiltä kielletty alue jota hallitsee puhdas aika.


Lue lisää siitä miksi Khronoksen talo valikoitui toteutettavaksi projektiksi  • Facebook
  • Twitter