IC-98 toteuttaa ensimmäisen unelmaprojektin

Lönnströmin taidemuseon ensimmäisen avoimen haun kautta valitun nykytaideprojektin vuosina 2016–2017 toteuttaa IC-98 eli taiteilijat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). Lönnströmin taidemuseota ylläpitävän Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus teki päätöksen valitusta projektista yksimielisesti valintaraadin esityksen pohjalta.

IC-98:n projektiehdotuksen juuret ovat IC-98:n taiteen ytimessä: Innostuimme Lönnströmin projektissa siitä, että jokin museo vihdoinkin päätti luopua seinistään. Tilanne tarjosi mahdollisuuden pohtia museon tehtävää – ja laajemmin ajan käsitettä. Siksi päätimme osallistua juuri ensimmäiselle hakukierrokselle. Lönnströmin taidemuseon merkittävä projektiraha antaa mahdollisuuden toteuttaa paikkasidonnaisen ja kestoltaan eeppisen teoksen. Olimme pohtineet työnimellä ”Khronoksen talo” kulkevaa projektia jo pitkään, ja nyt näytti olevan oikea aika sen toteuttamiselle.

IC-98 projektiehdotus siivilöityi toteutettavaksi projektiksi, kun Lönnströmin taidemuseo etsi avoimen haun kautta projektia, jonka toteutumiseen vaikuttaa olennaisesti taiteilijoiden ja museon välinen yhteistyö. Esimerkiksi projektit, joille on mahdollista saada muuta rahoitusta tai jotka tähtäsivät näyttelyyn, karsiutuivat pois tällä hakukierroksella. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä on vaikuttunut IC-98:n ehdotuksesta: Tavoitteenamme oli projekti, joka loisi jotakin ennen kokematonta ja uutta, jolla olisi merkitystä ihmisille. IC-98:n ehdotus mykisti meidät yksinkertaisella, mutta sisällöltään hyvin rikkaalla projektilla.

Lönnströmin taidemuseo vastaanotti tällä ensimmäisellä hakukierroksella 154 hakemusta. Etukäteen Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus oli määritellyt, että projektiehdotusten käsittelyssä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, miten yleisö kohtaa nykytaiteen. Lönnströmin taidemuseon johtaja Jenny Nybom iloitseekin siitä, että valittu projekti on hieno esimerkki taideteosta, jossa yleisö ei välttämättä matkusta paikan päälle katsomaan hankittua kiinteistöä, vaan saa aivoja kutkuttavan elämyksen tutustumalla teoksen ideaan, seuraamalla sitä ja pohtimalla siihen liittyviä kysymyksiä.

"Khronoksen talo" antaa mahdollisuuden keskustella niin ihmiselämään ja ympäristöön kuin insituutioihinkin – erityisesti museoihin – liittyvistä kysymyksistä. Miten ajan kulku itsessään voisi olla museon aiheena? Meille projektissa on kyse yhtä lailla prosessista kuin lopputuloksestakin. Joka tapauksessa "Khronoksen talo" pysäyttää meidät ja taiteen kokijat miettimään luontoa, kulttuuria ja yhteiskuntaa ja avartaa käsityksiämme näiden vuorovaikutuksesta, kertovat IC-98:n taiteilijat.

Lue lisää siitä mitä Khronoksen talo -projektille kuuluu tällä hetkellä

  • Facebook
  • Twitter