Laila Pullinen — Valon kaari

Laila Pullisen 80-vuotisnäyttely
28.9.2013–5.1.2014 

Valon kaari -näyttelyssä nähdään Laila Pullisen teoksia eri vuosikymmeniltä. Veistosten lisäksi esillä on myös piirustuksia.

Luonnon omia muotoja hyödyntäen Laila Pullinen saa materiaalinsa kasvamaan poikkeuksellisen voimalliseen liikkeeseen. Ihmiskehon kaarista hän löytää äärimmäisen voiman ja energian, unohtamatta koskettavaa ilmaisua. Teoksissaan taiteilija ohjaa taitavasti valon muotoilemaan kaaret ja houkuttelee materiaalin heijastamaan valoa luoden täydellisiä muotoja.

Laila Pullinen kuvailee uusimman piirustussarjansa, koreografi Pina Baucshin Orfeus ja Euridike -teoksen innoittamana syntynyttä sarjaa seuraavasti: Tuollaisen kaaren kun piirtää tietyllä tavalla, niin se kuvastaa sitä energiaa ja voimaa ja nopeutta, joka tanssijalla on liikkeissään. Kun sen piirtää oikein, niin kaikki se energia tallentuu siihen kaareen, ja jatkaa: Veistämisessä ja piirtämisessä kaari muodostuu ihan saman kädenliikkeen tuloksena. Siinä on sama intensiteetti, jota käytetään. Sama unelma, joka siinä toteutuu. […] Koen sen niin, että päästän materiaalin hengen esiin, kun löydän kielen, mitä se puhuu. Kivessähän on sellainen taika, ettei sitä voi vastakarvaan piikata. Siitä pitää ensin etsiä mihin suuntaan se lähtee lohkeamaan. Sitä kiertäessään, veistäessään ja hioessaan löytää sen kulman, jossa se ottaa vastaan minun käteni käskyt. Kivi neuvoo tekijää omalla olemuksellaan. Samoin on pronssissa.

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö avasi Lönnströmin taidemuseon Raumalla vuonna 1993 toteuttaakseen Teresia Lönnströmin (18951986) testamentin määräystä edistää kuvataiteita. Lönnströmin taidemuseolla on nähty vuosien varrella useita merkittäviä nykytaiteen näyttelyitä, mutta myös taidehistorian eri vaiheet ovat tulleet yleisölle tutuiksi näyttelyiden kautta. Museon ala-aulassa on usean vuoden ajan ollut esillä Laila Pullisen pronssireliefi Teresia ja Rafael Lönnström. Suomen Kulttuurirahasto tilasi aikanaan reliefin Pulliselta kunnioittaakseen Teresia Lönnströmin tekemää suurlahjoitusta.

Lönnströmin taidemuseon 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi museo järjestää Laila Pullisen 80-vuotisnäyttelykiertueen, jonka yhteydessä se julkaisee näyttelyn teemaan liittyvän kirjan. Kolmikielisessä Valon kaari -julkaisussa on taidehistorioitsija, FT Juha-Heikki Tihisen artikkeli Kaaria ja kaareumia, Laila Pullisen taiteen merkitsevästä muodosta. Pääosan valokuvista on kuvannut valokuvaaja Vesa Aaltonen taiteilijan kokonaistaideteoksessa, Nissbackan kartanon veistospuistossa Vantaalla tänä kesänä. Julkaisun on taittanut Minna Luoma / Candy Graphics. Julkaisua ja näyttelyä on tukenut Turun Kirjekuoritehdas sekä FILI / Delegationen för den svenska litteraturens främjande. Lönnströmin taidemuseon tuottama Valon kaari -juhlanäyttely tulee olemaan esillä Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa 1.2.201420.4.2014 ja Kouvolan taidemuseo Poikilossa 8.5.31.8.2014.