Simo Ripatti

Historia
Pihatalon Studiossa 13.3.14.4.2013

Historia tutkii menneisyyttä. Näyttelyllään Simo Ripatti haluaa pohtia suhdettamme historiaan ja erityisesti sitä miten ja miksi tulkitsemme historiaa ja mitä siitä seuraa.

Pihatalon Studion alakerrassa on esillä teos Historiaa ei lasketa (2012). Värjätyt mustat lakanat heiluvat pyykkinarulla kuin tuulenvireen vaikutuksesta. Näky on arkinen ja tuttu, mutta jokin asia on eri tavalla. Onko se lakanoiden maanläheinen väri vai mekaanisesti etenevä liike?

Studion yläkerrassa tunnelma on seesteinen. Taiteilija on rakentanut tilan, joka tuntuu unohdetulta ja hylätyltä. Ikkunasta siivilöityy valonsäteitä, aika on pysähtynyt. Tyhjä -teos (2013) koostuu langasta, siimasta, puusta ja paperista.

Näyttelyssä on myös esillä Simo Ripatin teos Huomaamattomat (2010). Teoksen pohjana oli taiteilijan näkemä uni: "Unessa nukuin vuoteessa keskellä jonkinlaista kävelykatua tai aukiota. Heräsin molemmin puolin ohitse kulkevien ihmisten ääniin ja olin melko hämilläni tilanteen johdosta. Kukaan ei kuitenkaan kiinnittänyt minuun sänkyineni mitään huomiota, joten jäin makaamaan ja tarkkaileman ohi kulkevia ihmisiä. Tarkoituksena oli tuoda esiin, kuinka huomaamaton ihminen voi olla."

Historia on aina ihmisten tulkintaa menneisyydestä. Käsityksemme menneestä vaikuttaa nykyhetkeen ja luo kuvaa tulevaisuudesta. Toisinaan tunteet vaikuttavat ihmisten kokemuksiin. Ripatti on kiinnostunut siitä miten tuttujen olosuhteiden muuttuminen vaikuttaa kokemukseen historiasta. Mitkä asiat nousevat tärkeiksi ja mihin me tukedumme?

Simo Ripatti valmistui kuvataiteilijaksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2011. Hän asuu ja työskentelee Turengissa. Tänä vuonna hänen teoksiaan nähdään Lönnströmin Pihatalon Studion lisäksi Galleria KONEessa Hämeenlinnassa ja Kluuvin galleriassa Helsingissä.

Näyttelyä on tukenut Hämeen taidetoimikunta.