Jouni Salonen

Matkaajan merkintöjä
Pihatalon Studiossa 9.2.—10.3.2013

Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studiossa nähdään 9.2.—10.3.2013 Kouvolan kuvataiteilijaksi 2011—2013 valitun Jouni Salosen (s. 1966 Imatra) näyttely Matkaajan merkintöjä. Kouvolan kulttuuri- ja kirjastolautakunnan työryhmä halusi Jouni Salosen valinnalla korostaa grafiikan merkitystä nykykuvataiteessa. Lautakunnan edustajien lisäksi työryhmään kuului Kouvolan taidemuseon edustajana Anna-Kaarina Kippola ja ulkopuolisena asiantuntijana vuosina 2009—2012 Lönnströmin taidemuseon johtajana toiminut Selma Green.

Nykygrafiikalle ominaisesti Jouni Salonen paitsi yhdistelee eri grafiikan tekniikoita myös keräilee ja hyödyntää erilaisia materiaaleja ja kuva-aiheita, jotka päätyvät viittauksina tai kopioina lopulliseen teokseen. Perinteisten etsauksen ja akvatintan rinnalla Salonen käyttää polymeerigravyyriä ja toisinaan myös fotoetsausta. Fotoetsauksessa väreinä ovat vain valkoinen ja musta, kun taas polymeerigravyyri toistaa harmaan sävyjä portaattomasti. Matkakirjoista löydetyt kuvat eurooppalaisista rakennuksista luovat kulisseja teoksille, joissa nähdään myös kuvia klassisista veistoksista. Matkaajan merkintöjä -näyttelyn teoksissa on viitteitä käsinkirjoitettuihin kirjeisiin ja postikortteihin. Erilaiset yksityiskohdat, kuten kirjataiteen anfangeista lainatut koristeelliset lehdykät, sävyttävät ja luovat monikerroksellista kuvaa tämän matkaajan merkinnöistä.

Jouni Salosen näyttely Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studiossa on toteutettu yhteistyössä Kouvolan taidemuseo POIKILOn kanssa. Loppuvuodesta 2012 Lönnströmin taidemuseossa nähty Jasmin Anoschkinin (s. 1980) Vuoden nuori satakuntalainen taiteilija -näyttely on esillä Kouvolan taidemuseossa 7.2.—14.4.2013.