7. aalto — Kuvataiteen Wihuri

2.2.—12.5.2013

7. aalto — kuvataiteen Wihuri -näyttely esittelee Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman 2000-luvun hankintoja. Kokonaisuudessa on esillä paljon maalauksia sekä valokuvia, veistoksia, installaatioita ja videoteoksia. Runsaassa näyttelyripustuksessa on mukana 64 suomalaista kuvataiteilijaa. Vuonna 1942 perustettu rahasto juhlistaa 7. aalto -näyttelyn myötä 70 toimintavuottaan.

7. aalto — kuvataiteen Wihuri -näyttelyn on koonnut taidemaalari Jukka Mäkelä, joka on myös rahaston taideostolautakunnan jäsen. Mäkelän mukaan "teoksen täytyy tuntua", jotta se voidaan hankkia kokoelmaan. Pitkään Ateneumin taidemuseossa työskennellyt ja rahaston taideostolautakunnan jäsenenä 40 vuoden ajan toiminut Leena Peltola (1921—2008) on puolestaan sanonut, että kokoelmaan on hankittu teoksia, jotka saavat sydämen väräjämään. Peltola toivoi, että hänen seuraajansa dosentti Liisa Lindgren turvautuisi valinnoissan ensin vaistoon ja sitten järkeen. Näyttelyssä kävijänkin on hyvä muistaa tämä ohje ja keskittyä yksittäisiin teoksiin ja antaa niiden vaikuttaa.
 
7. aalto -näyttelyn on tuottanut Jenny ja Antti Wihurin rahasto, näyttelyarkkitehti on Hannele Grönlund ja näyttelysihteeri Pirkko Tuukkanen. Näyttely oli syksyllä 2012 esillä Helsingin Taidehallissa ja Lönnströmin taidemuseon jälkeen se nähdään kesällä 2013 Etelä-Karjalan taidemuseossa Lappeenrannassa.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto tukee kuvataiteita ensisijaisesti taideostoin ja kartuttaa aktiivisesti kokoelmaansa, joka on lahjoitettu Rovaniemen taidemuseoon. Kokoelma sisältää tällä hetkellä noin 3000 teosta. Rahaston taideteosten ostoon osoittamat määrärahat kasvoivat erityisesti 1980-luvun lopulta alkaen ja rahasto onkin yksi merkittävimmistä suomalaisen kuvataiteen ostajista. Taideasiantuntijoina teoshankinnoissa toimivat Jukka Mäkelä ja Liisa Lindgren. Lisäksi rahasto myöntää taiteilijoille kolmen kuukauden työskentelystipendejä Rovaniemelle ja omistaa Etu-Töölössä taiteilija-ateljeen, jota kuvataiteilijat voivat anoa pidempiin työskentelyjaksoihin.