Rafu Lönnström

Pääjohtaja, kapteeni Rafael Lönnströmistä kertova pienoisnäyttely
3.7.2013 - 26.6.2014

Upseeri ja teollisuusmies Rafael Lönnström (1892 - 1943) oli menestynyt ammustehtailija, joka kehitti ja patentoi useita sytytinmalleja tykistöä varten. Pienoisnäyttely kertoo Lönnström-yhtiöiden perustajan, Rafun, tarinan. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja Rafu Lönnströmin henkilökohtaisia esineitä.

Rafael Lönnström perusti vuonna 1929 Oy Sytytin -nimisen yhtiön valmistamaan tykistön isku- ja aikasytyttimiä. Hän laajensi toimintaa vuonna 1936 perustamalla ammuksia valmistavan Oy Ammuksen. Ennen Oy Sytyttimen perustamista hän toimi Helsingissä armeijan aseseppäkoulun opettajana ja Riihimäellä SAKO:n tehtaanjohtajana. 1930-luvulla hän perusti Rafu Lönnström Oy:n valmistamaan vesihanoja ja putkistovarusteita sekä Oy Partaterän valmistamaan partateriä.

Kapteeni Rafael Lönnström saapui 1930-luvulla Helsingistä Raumalle neuvottelemaan ammustehtaan perustamisesta kaupunkiin. Oy Ammuksen tehdas valmistui vuonna 1937. Talvisodan jälkeen myös Lönnströmin sytyttimiä valmistava yhtiö Oy Sytytin siirtyi Helsingistä Raumalle. Samaan aikaan Rafael ja Teresia Lönnström muuttivat Raumalle tehdasalueen läheisyyteen rakennettuun uuteen kotiin.

Talvi- ja jatkosodan aikana Oy Sytytin ja Oy Ammus pyrkivät turvaamaan Suomen armeijan ampumatarvikkeiden riittävyyden. Tehtaat olivat jatkosodan aikana suurin yksittäinen ampumatarvikkeiden toimittaja ja niiden tuotanto oli tärkeä koko sodankäynnille.

Kapteeni Rafael Lönnström menehtyi keuhkotuberkuloosiin joulukuussa 1943. Hänen terveytensä oli heikentynyt jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Rafael kuoleman jälkeen Teresia Lönnström ryhtyi johtamaan yhtiöitä. Lönnström-yhtiöt toimivat Raumalla 1980-luvun alkuun asti.