Teresia Lönnströmin syntymäpäivä 13.12.2013

Ilmainen sisäänpääsy Lönnströmin taidemuseoon ja opastus kello 15 Laila Pullisen Valon kaari -näyttelyyn.

Teresian juhlia vietetään myös Kotimuseon puolella, jossa Lucia vierailee kello 12.30 ja opastus kello 13. Kotimuseoon myös ilmainen sisäänpääsy. Molemmat museot avoinna kello 12—16.

Teresia Lönnström (18951986)

Teresia Lönnström syntyi vuonna 1895 Hangossa, jonne perhe oli muuttanut aiemmin samana vuonna isän aloittaessa paikallisen meijerin johtajana. Kansakoulun jälkeen Teresia lähetettiin Tanskaan Odensenin luostarin sisäoppilaitokseen opiskelemaan mm. ranskaa ja muotialaa.

Ennen lähtöä Tanskaan Teresia oli kuitenkin tavannut ystävättärensä luona Joensuussa nuoren luutnantti Rafael Lönnströmin. Pariskunta vihittiin syksyllä 1922. Avioliiton alkuvuosina Teresia Lönnström työskenteli modistina Stockmannin tavaratalossa Helsingissä. Pariskunta muutti tehtaidensa mukana Raumalle vuonna 1942 vastavalmistuneeseen kotiin Syväraumanlahden pohjukkaan. Jo seuraavana vuonna Rafael Lönnström menehtyi keuhkotuberkuloosiin.

Miehensä kuoleman jälkeen Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääosakas. Jo 1930-luvulla hän oli kuitenkin ollut vahvasti mukana yhtiöiden toiminnassa. Kotia laajennettiin 1980-luvun alussa galleriasiivellä, johon sijoitettiin kasvava taidekokoelma. Taideharrastukselle Teresialla oli aikaa erityisesti sen jälkeen, kun hän 1970-luvun alussa päätti myydä Lönnström-yhtiöt Huhtamäki-yhtymälle. Myynnin yhteydessä hän teki huomattavia lahjoituksia yleishyödyllisiin tarkoituksiin.


Teollisuusneuvos Teresia Lönnström kuoli vuonna 1986. Hänen testamenttinsa mukaisesti perustettiin Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö edistämään ja tukemaan kuvataiteita. Säätiö ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota ja vuonna 1993 avattua Lönnströmin taidemuseota.