Tiina Laasonen

Hiljaisuuden tuntu | Sence of Silence
Pihatalon Studiossa 30.10.24.11.2013

Pihatalon Studiossa on marraskuussa esillä Seinäjoella asuvan Tiina Laasosen (s. 1968) Hiljaisuuden tuntu -näyttely.

Laasosen näyttelykokonaisuus käsittelee kipua, mutta samalla taiteilija jatkaa hiljaisuuden teeman tutkimista. Tiina Laasonen kertoo hiljaisuuden tuntuneen merkittävältä jo lapsuudessa: Lapsena opin kunnioittamaan hiljaisuuden kulttuuria, joka oli läsnä sekä ympäröivässä luonnossa että ihmisissä. Hiljaisuus sai minut tuntemaan oloni mukavaksi ja turvalliseksi, ja opin aistimaan läsnäolon ilman sanoja. Myöhemmin taiteellisesta työstäni on tullut kieleni. Sen avulla käsittelen ympäristön odotuksia ja yhteiskunnan minulle asettamia paineita jokapäiväisessä elämässä.

Pihatalon Studion yläkerran täyttää vaikuttava tunnelma. Kehtolaulu 2 -teokseen (2011) taiteilija on käyttänyt materiaalinaan vanhaa sairaalasänkyä ja isoäitinsä perintölakanaa. Laasonen teki oikeista lääkkeistä silikonimuotilla lähes 4000 kipsipilleriä, joihin hän kiinnitti koukun ja ompeli kiinni alusmateriaaliin. Hiljaisuus ja kipu ovat voimakkaasti läsnä tilassa.

Pihatalon Studion näyttelyssä nähdään ensimmäistä kertaa näyttelyyn valmistuva tilataideteos Odotus. Surun työstämisestä kertovan teoksen materiaaleina on kierrätysmateriaali ja veistetty puu, tällä kertaa lehmus. Taiteilija on käyttänyt molemmissa näyttelyn teoksissa kierrätysmateriaalia, koska siinä näkyy ihmisen eletty elämä.

Studio- näyttelyn teokset kuuluvat taiteilijan teossarjaan SENSE PRESENCE WITHOUT WORDS (Tunne läsnäolo ilman sanoja).