Niina Räty

Ulkona — maalauksia miehistä
Pihatalon Studiossa 26.3.—27.4.2014

Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studiossa on maalis-huhtikuussa esillä Niina Rätyn (s. 1973 Lahdessa) Ulkona - maalauksia miehistä -näyttely. Taiteilija on työstänyt Studiossa esillä olevaa Ulkona-teossarjaansa vuodesta 2009 alkaen aina tähän vuoteen asti. Katseen kohteena on ihminen, johon ympäröivä tila, oli se sitten rakennettu tai maalattu, vaikuttaa. Maalaussarjassa on ympäristöön, kuten puutarhoihin, pelloille ja soille asetettuja miehiä.

Niina Räty kertoo maalaavansa aina useita maalauksia samaan aikaan. Työskentely on hidasta, hän maalaa kerros kerrokselta ja antaa teosten kasvaa rauhassa. Taiteilija myös lisää teossarjoihinsa uusia maalauksia, kunnes aihe kasvaa toiseksi. Kaikki ei kuitenkaan ole ennakoitavissa, sillä taiteilija sanoo, että maalauksen on valmistuessaan tarkoitus yllättää sekä maalari että katsoja.

Teoksillaan Räty leikittelee yhteisellä ja vierauden kokemuksella. Hän tutkii miten kuvattavana ja katsottavana oleminen vaikuttaa ihmiseen tai mihin läheisyys muiden ihmisten kanssa meidät pakottaa. Taiteilija haluaakin saada katsojan pohtimaan miten vähän näemme kun katsomme ihmistä. Katsommeko esimerkiksi miestä ja naista samalla tavalla ja mitä oikeastaan näemme?

Niina Räty on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista 1999. Rätyn teoksia oli esillä ryhmänäyttelyssä Tukholmassa, Studio44ssä tammikuussa 2014. Elokuussa 2013 hänellä oli yksityisnäyttely galerie TOOLBOXissa Berliinissä. Tulevana kesänä Rätyn teoksia on esillä Joutsassa, Haihatuksen kesänäyttelyssä sekä Berliinissä, galerie TOOLBOXissa.