Lönnström-yhtiöt 1929—1984

Lönnström-yhtiöt 1929–1984 kertoi raumalaisen metalliteollisuusyrityksen vaiheista. Näyttely oli esillä kotimuseon Galleriassa vuosina 2008–2014. Nyt näyttelyyn voi tutustua tällä sivustolla.

Lönnström-yhtiöt 1929–1984 -näyttelyssä oli esillä yhtiöiden tuotteita, muun muassa sytyttimiä, ammuksia, vesihanoja, maitopystöjä, alumiinikattiloita ja kahvipannuja, teollisuusketjuja, partateriä ja pienoismalleja. Näyttelyssä nämä teollisuustuotteet ja tutut arjen esineet saivat taustaksi yhtiöiden ja niiden työntekijöiden historiaa. Esillä oli myös työntekoon ja lönnströmiläisten vapaa-ajan harrastustoimintaan liittyviä esineitä ja valokuvia.

Näyttelyssä oli kuunneltavissa myös Kerttu ja Iiro Östmanin elämä -niminen dramatisoitu kuunnelma sota-ajan tapahtumista tehtaan työntekijöiden näkökulmasta.

Lönnström-yhtiöt 1929–1984 -näyttelyn tekstit ja kuvia näyttelystä on esillä museon verkkosivuilla. Tervetuloa verkkonäyttelyyn!

Lönnström-yhtiöt 1929–1984 -verkkonäyttelyyn tästä


Rafael Lönnström perusti Oy Sytyttimen vuonna 1929 valmistamaan patentteihinsa perustuvia tykistön aika- ja iskusytyttimiä. Yhtiö aloitti toimintansa Helsingissä. Vähitellen toiminta laajentui ammusten valmistamiseen. Oy Ammus perustettiin vuonna 1936 ja sen tehdasrakennus rakennettiin strategisista syistä Raumalle. Vuodesta 1942 myös Oy Sytytin toimi Raumalla.

Sota-aikana asetarviketeollisuus kasvoi ja Ammuksen ja Sytyttimen tehtailla työskenneltiin kolmessa vuorossa. Vuonna 1943 Rafael Lönnström menehtyi keuhkotuberkuloosiin ja hänen puolisostaan Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääomistaja. Sodan jälkeen yhtiöiden päätuotantosuunnat olivat vesihanat sekä kuljetinketjut ja -järjestelmät.

Teresia Lönnström päätti luopua yhtiöistä ja myydä osake-enemmistönsä Huhtamäki-yhtymälle vuonna 1973. Toiminta jatkui Huhtamäen omistuksessa kymmenisen vuotta kunnes yhtiöt myytiin edelleen. Vesikalustetehtaan osti Oras Oy ja kuljetintehdas kuuluu nykyisin Hollming -konserniin.