Teresia ja Rafael Lönnströmin koti

Kotimuseossa on säilytetty Lönnströmin tehtailijapariskunnan kodin interiööri. Huonekaluja, design- ja taide-esineitä on hankittu liike- ja lomamatkoilla, antiikkiliikkeistä ja saatu lahjaksi. Museossa on esillä myös vanhempi osa säätiön taidekokoelmasta, johon kuuluu suomalaista ja ulkomaista taidetta kultakaudelta tähän päivään. Useat eri ajat ja kulttuurit kohtaavat Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa ja tekevät vierailusta siellä elävän ja vaikuttavan kokemuksen.

Teresia ja Rafael Lönnström sekä Teresia Lönnströmin sisarentytär Else Bech muuttivat arkkitehti Jermo Laosmaan suunnitelmaan taloon sen valmistuttua vuonna 1942. Lönnström-yhtiöiden tuotanto oli asteittain siirretty Raumalle ja tehtailijapariskunta halusi asua lähellä tehtaita. Talo sijaitseekin osittain säilyneiden tehdasrakennusten kupeessa Kaivopuistossa, Kappelinsalmen rannalla.

Lönnströmit olivat ennen Raumalle muuttoaan asuneet Helsingissä ja Espoon Kauklahdessa ja heille oli kertynyt jonkin verran suomalaista ja ulkomaista kuvataidetta, hopea- ja posliiniesineitä sekä taidelasia. Uuteen kotiin hankittiin luonnollisesti lisää taidetta ja kauniita esineitä.

Pian Raumalle muuton jälkeen Rafael Lönnströmillä todettiin pitkälle edennyt keuhkotauti, johon hän menehtyi asuttuaan vain reilun vuoden uudessa kodissaan. Teresia Lönnström jatkoi miehensä työtä tehtaiden pääomistajana ja toimi yhtiöiden johtokunnissa.

Teresia Lönnströmin kodin taidekokoelma ja esineistö karttui vuosien mittaan, mutta hän säilytti kodin sisustuksen osittain 1940-luvun asussa. Autenttisen kotimuseon sisustus, sen huonekalut, esineet ja taideteokset ovat edelleen samoilla paikoilla, joille Teresia Lönnström on ne aikoinaan asettanut.

Kotimuseon Galleriassa esitellään Lönnströmin taidemuseon toteuttamia nykytaiteen Lönnström-projekteja. Lönnströmin taidemuseo on vuodesta 2015 toteuttanut suuria nykytaiteen hankkeita yhdessä kuvataiteilijoiden kanssa. Teresia Lönnströmin perustama säätiö ylläpitää molempia museoita.

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter