Johanna Lonka

Plantaatioita
Pihatalon Studiossa 20.9.-12.10.2014

Pihatalossa avattava Johanna Longan näyttely Plantaatioita jatkaa taiteilijan lajikuvaelmien sarjaa. Veistosinstallaatioista koostuva näyttely pohtii luonnossa tapahtuvaa muutosta ja siinä selviytymistä. Taiteilija kuvaa muutosta tilannekuvilla, kuten muovimantereen kalojen kauhunhetkillä.

Veistosinstallaatioihin istutetut ja muotoon ommellut teosmateriaalit ovat satunnaisia löytöjä lähiympäristöstä, kuten puu, joka häiritsi naapuria, muodista menneet pvc-vaatteet, naamiaisasu, dyykattu höyhenpuuhka, kirpputorille päätyneet kotilot, hirven hampaisto, roskalaatikosta poimitut golfpallot, esittelykappaleena olleet värivalot, kasvihuoneen ylijäämämuovi, pakkauspussien nipistimet ja aamuviiden lintukonsertti.


Taitelija purkaa materiaalin alkuperäisen käyttötarkoituksen ja tuo näin myrkyllisistäkin materiaaleista esiin myönteisen puolen. Hän leikittelee materiaaleilla ja pyrkii kuvaamaan luontoa sellaisena, millaiseksi pelkää sen muuttuvan.

Johanna Lonka (s.1975) on tamperelainen kuvataitelija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2001 ja täydentänyt opintojaan myöhemmin videotaiteen erikoistumisopinnoilla. Johanna Lonka työskentelee käyttäen eri tekniikoita - hänen pääasialliset välineensä ovat installaatio, maalaus, ääni ja video. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös sarjakuvia ja tekstiteoksia. Hänellä on ollut näyttelyitä vuosituhannen vaihteesta lähtien, ja hänen kangasveistoksiaan on ollut esillä vuodesta 2005 alkaen, usein yhdistettynä taustamaalauksiin ja äänimaisemiin.

Näyttelyn järjestämistä on tukenut Taiteen edistämiskeskus/Valtion kuvataidetoimikunta.