Hannele Rantala

Sininen huivi
27.6.29.8.2012

Sininen huivi -teoksen kaikissa valokuvissa esiintyy sama nainen samoissa vaatteissa. Päässään tai hartioillaan hänellä on sininen huivi. Kuvauspaikat vaihtelevat. Nainen istuu pääjohtajan työpöydän ääressä Raumalla, Ateenassa kadun vierellä kerjäämässä tai virolaisen pikkukaupungin toripöydän takana. New Yorkissa hän odottaa bussia ja Israelissa myy appelsiineja.


Kuvauspaikat ja huivin sidontatapa määrittävät sitä kuinka näemme kuvien mallin. Katsoja joutuu käymään lävitse omia ennakkoluulojaan määritellessään naista. Sininen huivi -teos nostaa esiin ihmisen alkuperään, maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyviä kysymyksiä.

"Alkuperäinen ajatus Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseoon tehtävästä teoksesta on syntynyt vieraillessani sammuneiden sukujen ja kadonneiden perheiden museoiksi muutetuissa kodeissa ulkomailla. Erityisesti Camondojen keskitysleireillä tuhoutuneen pankkiirisuvun kotimuseo Pariisissa kiehtoi mieltäni. Mietin pitkään mahdollista kohdetta Suomessa. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Raumalla on merkittävä ja kiinnostava erityisesti talon asukkaiden runsaan henkilökohtaisen esineistön vuoksi. Arvokas ja arkinen ovat museossa sulassa sovussa keskenään." Hannele Rantala

Hannele Rantala (s. 1952) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka käyttää teostensa tekniikoina erityisesti valokuvaa ja installaatiota. Hänet tunnetaan myös museoihin kohdistuneista interventioista ja näyttelyhankkeista. Hannele Rantalan tunnetuin julkinen teos on Vieraskirja nykytaiteen museo Kiasman aulassa.