Hunnusta Prestoon - suomalaista designlasia

7.-8.4.2012

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseossa on esillä suomalaista designlasia museon kokoelmasta. Esillä on parikymmentä esinettä Gunnel Nymanin Huntu-maljakosta Tamada Aladinin Prestoon.

Teresia ja Rafel Lönnströmin kotimuseon sisustukseen kuuluu paljon lasia ja kristallia. Näyttelyyn on valittu kotimuseon esineistöstä tunnettujen suomalaisten muotoilijoiden taidelasia 1940-luvun lopulta 1980-luvun alkuun. Esillä on Gunnel Nymanin, Kaj Franckin, Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Aimo Okkolinin, Oiva Toikan, Heikki Orvolan ja Tamada Aladinin suunnittelemia lasi- ja kristalliesineitä.

Pääosin esineet ovat maljakkoja ja taide-esineitä suomalaisen lasin kultakaudeksi kutsutuilta 1950-1960-luvuilta. Taidelasia on suosittu lahja- ja sisustusesineinä menneinä vuosikymmeninä, varsinkin sodan jälkeisenä pula-aikana, jolloin muusta lahjatavarasta oli puutetta. Samaan aikaan suomalaiset lasitehtaat alkoivat palkata muotoilijoita suunnittelijoiksi. Tästä taiteilijoiden ja tehtaiden yhteistyöstä syntyivät suomalaisen muotoilun klassikot.

Näyttely tuo esille myös suomalaisen lasinmuotoilun vaiheita 1940 -1950-lukujen taitteen pelkistetystä funktionalismista 1960-luvun poptaiteesta vaikutteensa saaneeseen värikkäämpään muotoiluun.