Oula Salokannel

Ominta aluetta
Pihatalon Studiossa 12.11.—7.12.2014

Oula Salokannel on kuvantekijänä kiinnostunut siitä, miten sellaiset käsitteet kuin kuvan aika ja ajankuva suhteutuvat toisiinsa. Mistä kuva nousee mieleen? Salokannel on koostanut Pihatalon Studioon erilaisista esineistöistä asuintilaa muistuttavan kokonaisuuden ja asettanut valokuvatulosteita ja aikakauslehdistä poimittuja tekstikatkelmia osaksi kokonaiskuvaa. "Sillä myös sanat saattavat tulla kuvaksi, mutta usein jäljessä — ajan kanssa", Salokannel toteaa.

Taiteilijan mukaan asuminen ajankäytön muotona ilmentää henkilökohtaista elämänpiiriä ja -historiaa. Asuminen asettaa perustan turvapaikalle, kodille, mutta pystyttää samalla myös aidan rajaamalleen alueelle. Alue — olipa se sitten henkilökohtainen, maantieteellinen, kulttuurinen, poliittinen, loukattu, suljettu, avoin, symbolinen, tulevaisuutta rakentava — on itseään määrittelevä kuvien kokoelma, yhden identiteetin mahdollisuus. Alueelliset raja-aidat tunnetusti myös vuotavat.

Näyttely jatkaa Oula Salokanteleen aikaisemman Vanhat portaat, uudet askelmat -näyttelyn (2013) tematiikkaa. Tuota näyttelyä hän on nimittänyt myös "kevätnäyttelyksi". Kevät on vahvasti latautunut vuodenaika, jota kohtaan liittyy odotusta, työpaineita ja valtava määrä mm. romanttisesti virittynyttä kulttuurihistoriallista "kevätkuvastoa".

Ominta aluetta -näyttelyssä Salokannel pohtii kevään roolia ympärivuotisena tuntemuksena. Onko asumisemme sittenkin kuin piilevää resonanssia tuon sähköistyneen vuodenajan kanssa? Millaisia unhoitettuja tai vaiettuja (kevät?)kuvia kyteekään syksyn näennäisessä tasaisuudessa, hämärtyneiden iltojen kynttilänvalossa, kun oma selusta pitäisi jo olla turvattu? Lämmittääkö lampaanvuodassa toisen ajan mahdollisuus, kevään airut?

Oula Salokannel (s. 1981) on Lahdessa ja Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Salokanteleella on kuvataiteilijan AMK-tutkinto Imatran kuvataideyksiköstä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Porissa Aalto yliopiston Taiteen ja median laitoksella. Salokannel on osallistunut erinäisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Pihatalon Studion näyttely on hänen neljäs yksityisnäyttelynsä.

 

PIhatalon Studioon on vapaa sisäänpääsy.