Merja Pitkänen

Nälkä
Pihatalon Studiossa 15.10.—9.11.2014

Kuvanveistäjä Merja Pitkänen on tullut tunnetuksi erityisesti pronssiin tai rautaan valetuista arkiesineistä, jotka kommentoivat arjen merkityksellisyyttä ja erityisyyttä. Nyt avautuvassa näyttelyssä Lönnströmin taidemuseon Pihatalon Studiossa on esillä taiteilijan veistoksia nälästä.

Nälkä on fyysinen olotila, joka muistuttaa ravinnon tarpeesta päivittäin. Nälkä ja sen tyydyttäminen heijastelee kuitenkin myös ihmisen tunne-elämän kirjoa: kaipuusta ahneuteen, ilosta pelkoon, mielihyvästä turhamaisuuteen. Eräänlaiseksi näläksi voi myös kutsua ihmisen tarvetta etsiä henkisiä kiintopisteitä, uskonkappaleita ja maailmanselityksiä.

Näyttelyssä on veistoksia pronssista, alumiinista, vahasta, lasista, kipsistä ja kierrätystavarasta.

Merja Pitkänen (s. 1958) asuu ja työskentelee Turussa. Hän on kotoisin Nivalasta ja saanut taidekoulutuksensa Limingan taidekoulussa sekä Turun Piirustuskoulussa (nyk. Turun Taideakatemia), josta hän valmistui kuvanveistäjäksi vuonna 1985. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin. Pitkäsen teoksia on hankittu mm. Valtion taidekokoelmaan ja ESSL-museoon Itävaltaan. Tärkeimmät julkiset teokset ovat Yöperhoset Turun Ylioppilaskylässä, Esiintymä Turun pääkirjaston Café Siriuksessa ja Helmet Läntisellä Rantakadulla Turussa sekä Alkumatka Kiiminkijoen päiväkodissa Oulussa.

Näyttelyä on tukenut Varsinais-Suomen taidetoimikunta.

www.merjapitkanen.com