Jouluista tunnelmaa kotimuseolla 13.12.2014 Teresia Lönnströmin syntymäpäivänä

Teresia Lönnströmin syntymäpäivää vietetään kotimuseolla lauantaina 13.12.

Ilmainen sisäänpääsy museoon ja kello 13–15 musiikkia: Sari Kalli, klarinetti. Museo on avoinna kello 12–16. Myös Lönnströmin taidemuseo on avoinna klo 12–16 ja museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Teresia Lönnström (18951986)

Teresia Lönnström syntyi vuonna 1895 Hangossa, jonne perhe oli muuttanut Tanskasta aiemmin samana vuonna isän aloittaessa paikallisen meijerin johtajana. Kansakoulun jälkeen Teresia opiskeli mm. ranskaa ja muotialaa Tanskassa Odensen luostarin yhteydessä toimineessa koulussa.

Ennen lähtöä Tanskaan Teresia oli kuitenkin tavannut ystävättärensä luona Joensuussa nuoren luutnantti Rafael Lönnströmin. Pariskunta vihittiin syksyllä 1922. Avioliiton alkuvuosina Teresia Lönnström työskenteli modistina Stockmannin tavaratalossa Helsingissä.Rafael Lönnström toimi armeijan aseseppäkoulun opettajana sekä SAKO:n tehtaan johtajana, kunnes perusti oman yrityksen vuonna 1929. Toiminnan laajentuessa Lönnströmin tehtaat sijoitettiin Raumalle. Lönnströmit muuttivatRaumalle vuonna 1942 vastavalmistuneeseen kotiin Syväraumanlahden pohjukkaan. Jo seuraavana vuonna Rafael Lönnström menehtyi keuhkotuberkuloosiin.

Miehensä kuoleman jälkeen Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääosakas. Jo 1930-luvulla hän oli kuitenkin ollut mukana yhtiöiden toiminnassa. Kotia laajennettiin 1980-luvun alussa galleriasiivellä, johon sijoitettiin kasvava taidekokoelma. Taideharrastukselle Teresialla oli aikaa erityisesti sen jälkeen, kun hän 1970-luvun alussa päätti myydä Lönnström-yhtiöt Huhtamäki-yhtymälle. Myynnin yhteydessä hän teki huomattavia lahjoituksia yleishyödyllisiin tarkoituksiin, mm. Suomen Kulttuurirahastolle.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström kuoli vuonna 1986. Hänen testamenttinsa mukaisesti perustettiin Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö edistämään ja tukemaan kuvataiteita. Säätiö ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota ja vuonna 1993 avattua Lönnströmin taidemuseota.