Khronoksen talo


IC-98, Khronoksen talo, 2016—

Khronoksen talo löytyy Pöytyältä Varsinais-Suomesta. Taiteilijaryhmä IC-98 lahjoitti hankkimansa kiinteistön Pöytyän kunnalle. 

IC-98,  kuvataiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund, on etsinyt Suomesta kiinteistöä, johon Khronos, ajan jumala, voisi asettua asumaan. “Olemme kuluneen vuoden aikana tutustuneet taloihin ja pihoihin eri puolilla Suomea”, Patrik Söderlund kertoo. ”Kaikilla on ollut ominaislaatunsa. Pöytyältä löytyi pihapiiri, joka tuntui parhaiten olennoivan Khronoksen taloa. Nyt projekti ei etene enää vain käsitteellisesti vaan konkreettisesti suhteessa paikkaan ja kontekstiin. Alkaa varsinainen dialogi talon, ympäristön ja niihin liittyvien ihmisten, eläimien ja kasvien kanssa.”

Khronoksen talo Pöytyän Ortenojalla on portittomalla teräsverkkoaidalla ympäröity kiinteistö. Tilan pinta-ala on 2003 neliömetriä. Alue on suojattu ihmisiltä ja koostuu asuinrakennuksesta ja pihapiiristä. Aidattu alue jätetään koskemattomaksi määräämättömäksi ajaksi. Aluetta ei hoideta eikä ylläpidetä millään tavalla. Rakennukset saavat rauhassa rappeutua ja kasvit vallata alueen.

Pöytyän kunta odottaa kiinnostuksella ajan asettumista Khronoksen taloon. ”Useita ulottuvuuksia käsittävä projekti jatkaa elämäänsä muodostaen yhteyksiä ympäristöönsä ja luo samalla siltaa menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan”, sivistysjohtaja Marianne Mäkelä mainitsee. ”Odotettavissa on kohtaamisia eri muodoissaan – vanhaa, uutta, ennennäkemätöntä ja ainutlaatuista. Hienoa, että Khronoksen talo löytyy Pöytyältä.”

Khronoksen talosta rakentuu rauhoitettu alue, joka koostuu ihmisen rappeutuvasta kulttuuriperinnöstä ja kuolevasta mutta uudelleen kasvavasta luonnosta. ”Pöytyä sopii erinomaisesti Khronoksen talon paikaksi,” toteaa Lönnströmin museoiden vt.johtaja Riitta Numminen. ”Kunnassa kunnioitetaan luontoa ja sen monimuotoisuutta.”

Lönnströmin taidemuseo toteuttaa vuosittain kuvataiteilijan tai taiteilijaryhmän kanssa nykytaideprojektin. Ensimmäiseksi projektiksi 2015 valittiin turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n ehdotus Khronoksen talo. Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus varasi vuosina 2016–2017 toteuttavalle hankkeelle yhteensä 100 000 euroa työskentelykorvausta ja projektikuluja varten

Taiteilijaryhmä IC-98:n projektit ovat usein installaatiomuotoisia teoksia tai julkaisuja, joissa yhdistyvät tutkimus, piirustus ja animaatio. Teoksia on ollut esillä näyttelyissä, biennaaleissa ja tapahtumissa Pohjoismaissa, Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa 2015 installaatiollaan Tunnit, ajat, iäisyydet.

Tutustu Khronoksen talon verkkosivuihin: houseofkhronos.fi

Lue Taide-lehden (16.2.2017) artikkeli Khronoksen talosta

Katso Helsingin Sanomien artikkeli ja video IC-98:n taiteilijoista Khronoksen talolla

Katso video: Luontokartoitaja Jyrki Lehtinen kertoo Khronoksen talosta, kesto 11.15

Lue Helsingin Sanomien Heikki Aittokosken artikkeli (17.9.2018) Tulevaisuuden kirjasto

Lue Antti Salmisen artikkeli Khronoksen talosta, sekä Jussi Kinnusen ja Jyrki Lehtisen kartoitukset ja Ilkka Kuvajan linnustoselvitys.%TIEDOSTOT%

  • Facebook
  • Twitter