Khronoksen talo

Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut Khronoksen talo -nykytaideprojektin yhteistyössä taiteilijaryhmä IC-98:n, kuvataiteilijat Visa Suonpään ja Patrik Söderlundin, kanssa vuosina 2016–2017.

Taiteilijat etsivät vuoden 2016 aikana eri puolilta Suomea sopivaa kiinteistöä, johon Khronos, ajan jumala, voisi asettua asumaan. Kiinteistö löytyi Pöytyän Ortenojalta Varsinais-Suomesta. Taiteilijat lahjoittivat hankkimansa kiinteistön Pöytyän kunnalle 26.10.2016. Pöytyän kunta on sitoutunut säilyttämään kohteen alueen ja rakennukset ennallaan.

Khronoksen talo on käsitteellinen ympäristötaideteos, portittomalla teräsverkkoaidalla ihmisiltä suljettu kiinteistö. Tontilla oleva kasvillisuus ja eläimistö on dokumentoitu ennen aitaamista.

Ihmisiltä kielletty alue koostuu asuinrakennuksesta ja pihapiiristä. Tontin pinta-ala on 2003 neliömetriä. Aidattu alue jätetään koskemattomaksi määräämättömäksi ajaksi. Aluetta ei hoideta eikä ylläpidetä. Rakennukset saavat rauhassa rappeutua ja kasvit vallata alueen. Khronoksen talosta rakentuu rauhoitettu alue, joka koostuu ihmisen rappeutuvasta kulttuuriperinnöstä ja kuolevasta mutta uudelleen kasvavasta luonnosta.

Kiinteistölle on haettu rauhoitusalueen asemaa. Rakennusperinnön suojelusta annettuun lakiin perustuva suojeluhakemus jätettiin keväällä 2017. Museovirasto nosti keskusteluun Khronoksen talon suojelukysymyksen Kulttuuriympäristön neuvottelupäivillä Kotkassa lokakuussa 2017 ja antoi oman lausuntonsa marraskuussa 2017. Khronoksen talo ei odotetusti saa suojelua rakennusperintölain nojalla. Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi kielteisen päätöksen Khronoksen talon suojelusta rakennusperinnön suojelusta annetun lain nojalla 17.12.2018. Päätös perustui Museoviraston lausuntoon, jossa todetaan, että rakennusperinnön vaalimisen tavoitteet eivät toteudu, koska Khronoksen talon rakennettu ympäristö muuttuu lopulta luonnontilaksi.

Kielteisen päätöksen jälkeen Pöytyän kunta tiedusteli Varsinais-Suomen ELY-keskukselta mahdollisuutta suojella Khronoksen talo luonnonsuojelulailla. ELY-keskus antoi maaliskuussa 2020 lausunnon, jonka mukaan talo pihapiireineen ei sovellu lain edellyttämällä tavalla luonnonsuojelualueeksi, koska alueella ei ole merkittäviä luonto- tai maisema-arvoja. Pöytyän kunta ei kuitenkaan ole luopumassa alueen omistuksesta tai käyttötarkoituksesta taideprojektina.

ELY-keskuksen päätös 17.12.2018 on pdf-muodossa sivun alaosassa kohdassa Lue.

Khronoksen talo -projektiin liittyen on toteutettu vuonna 2018 virtuaalitodellisuusympäristö, joka pohjautuu kiinteistöstä tehtyihin tieteellisiin tutkimuksiin, kuvataiteilijoiden näkökulmaan ja peliyrityksen osaamiseen. Virtuaalitodellisuusympäristön voi kokea Lönnströmin museoiden Galleriassa tai sen voi ladata verkosta ilmaiseksi omilla HTC Vive -virtuaalitodellisuuslaseilla katsottavaksi tästä. Mobiililaitteisiin voi ladata sovelluskaupoista ilmaisen mobiiliversion Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristöstä (hakusanalla House of Khronos).

Khronos oli antiikin mytologiassa ajan, kuoleman ja uuden elämän jumala. Kun Khronos muuttaa taloon, siitä tulee jumalan asuinsija, ihmisiltä kielletty alue, jota hallitsee puhdas aika.

Khronoksen talo -työpajat


Lue

Khronoksen talo, tulevaisuuden rakennusperintöä? Kirsi Uusitalon artikkeli Kulttuurilehti Mustekalassa 18.12.2018

Khronoksen talo – ekologinen kannanotto vai romanttinen lavastus? artikkeli Khronoksen talosta
Hyvinkään taidemuseon museonjohtaja Ville-Matti Rautjoen artikkeli Taide-lehdessä 16.2.2017

Auramaan viikkolehden artikkeli 26.5.2018 Khronoksen talo esillä Helsingin Taidehallin näyttelyssä
http://www.avl.fi/2018/05/khronoksen-talo-esilla-helsingin-taidehallin-nayttelyssa/

Auramaan viikkolehden artikkeli 2.11.2016 Khronoksen talo tulee Pöytyälle
http://www.avl.fi/2016/11/khronos-asettuu-poytyalle/

Katso

socialtoolbox.com

houseofkhronos.fi

poytya.fi

morrowgames.com

https://fi.wikipedia.org/wiki/Khronoksen_talo

https://fi.wikipedia.org/wiki/Khronos

Tee

lonnstrominmuseot.fi/khronoksentalotyopajat

Koe

Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö on koettavissa HTC Vive -VR-laseilla ohjeet: lonnstrominmuseot.fi/vt   • Facebook
  • Twitter