Chicagolaiset performanssitaitelijat Lönnströmin kotimuseolla 2017

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon galleriatilassa kuullaan kansainvälistä taiteilijapuhetta lauantaina 1.7.2017 klo 14.30 alkaen. Tilaisuuden puhujina ovat chicagolaiset performanssitaiteilijat Lin Hixson ja Matthew Goulish. Taiteilijat kertovat Every house has a door -projektistaan sekä viimeisimmästä yhteistyöstään performanssitaitelija Essi Kausalaisen kanssa. Yhteistyöprojekti kantaa nimeä Scarecrow.

Scarecrow-projektin teema on inhimillisen ja ei-inhimillisen raja. Olemme tutkineet projektia varten muun muassa etanoita, limasieniä, monarkkiperhosia ja heliotrooppeja, eli kasveja, jotka seuraavat aurinkoa”, Kausalainen kertoo. Ihmisyyden ja ei-ihmisyyden rajalle liittyy myös projektin nimi, Scarecrow, eli linnunpelätin. Se on ihmismäinen, muttei kuitenkaan ihminen.

Viime joulukuussa alkanutta yhteistyötä on leimannut hauskuus ja leikin ilmapiiri, mutta myös hyvin hyvin jäsennelty ja organisoitu työskentelytapa. ”Lin ja Matthew ovat niin tottuneita tekemään yhteistyötä eri taiteilijoiden kanssa, että minun on ollut helppo solahtaa mukaan”, Kausalainen toteaa.

Lin Hixson on ohjaaja ja performanssitaiteen professori Chicagon taideinstituutista. Matthew Goulish on dramaturgi ja kirjoittamisen professori samassa instituutissa. Every house has a door on Hixsonin ja Goulishin vuonna 2008 käynnistämä projekti, joka luo performanssitaiteen esityksiä eri työryhmien kanssa. Työryhmissä on ollut mukana sekä kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita että nousevia uusia kykyjä. Esitykset yhdistelevät tekstiä, installaatioita, liikettä ja musiikkia. Tämänhetkinen yhteistyö Scarecrow toteutetaan performanssitaiteilija Essi Kausalaisen kanssa, joka on myös mentorina Raumalla käynnistetyssä esitystaiteen sparrausohjelma Hautumossa.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lönnströmin taidemuseo ja Live Art Development Agency Finlandin sparrausohjelma Hautumo. Hautumo on vuoden 2017 ajan ympäri Satakuntaa toimiva pilottiohjelma, jonka tarkoitus on tukea ammattitaiteilijoiden urakehitystä ja kansainvälistymistä. Pilottiohjelma järjestetään yhteistyössä esitystaiteen läänintaiteilija Marika Rädyn kanssa.

Taiteilijatapaaminen Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseolla lauantaina 1.7.2017 klo 14.30. Keskustelutilaisuus on englanniksi ja siihen on vapaa sisäänpääsy.