NÄKY-projekti 3.12.2017–13.1.2018

NÄKYmä, NÄKYvä, NÄKYminen, NÄKYykö, NÄKYjä….

Lönnströmin museot ja Rauman Taiteilijaseuran kuvataiteilijat kutsuvat raumalaiset mukaan NÄKY-projektiin. NÄKY-teos toteutetaan Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon tavallisesti niin NÄKYmättömään verkkoaitaan (Syväraumankatu 41, Rauma) 3.12.2017–13.1.2018 kiinnittämällä siihen heijastimia. Näin luodaan yhdessä pimeään vuodenaikaan välkehtivä ja vaikuttava NÄKY.

Jokainen voi osallistua NÄKY-teoksen toteuttamiseen. Heijastimia on saatavilla Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseosta sen ollessa avoinna sekä museon portinpielessä olevasta NÄKY-postilaatikosta, jossa on myös tietoa projektista sekä ohjeita heijastimien kiinnittämisestä aitaan. Jokainen voi myös itse tehdä heijastimia tai tuoda vanhoja heijastimia ja näin kierrättää niitä. Erityisesti koululaisten, päiväkotilaisten ja alueen asukkaiden toivotaan osallistuvan projektiin. Projektin päättyessä heijastimet jaetaan päätöstapahtumassa 14.1.2018 halukkaille.

Projektin lähtökohta on Suomi 100 -vuoden teeman mukaisesti yhdessä tekeminen. ”Nyt kun juhlavuosi lähenee loppuaan, aloimme yhdessä laskea vuosilukuja yhteen. Tämän vuoden merkkipaaluja on Suomen lisäksi Rauman 575 vuotta”, kertoo Rauman Taiteilijaseuran puheenjohtaja Kirsi Backman. Lönnströmin museoiden johtaja Jenny Valli jatkaa luetteloa: ”Lisäksi Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö täytti 30 vuotta, kotimuseon rakennus 75 vuotta ja vieläpä Rafael Lönnströmin syntymästä tuli kuluneeksi 125 vuotta!”

Lönnströmin museoilla vietetään 13.12. Teresia Lönnströmin syntymäpäivää. Samana päivänä vuonna 1945 perustettiin Rauman Taiteilijaseura, jolla on nyt ikää 72 vuotta. ”Yhteensä 977 vuotta, melkein 1 000 vuotta”, nauraa Backman. Taiteilijaseura ja museo toteuttavat yhdessä NÄKYvän päätöksen tälle juhlavuodelle ja nostavat esiin ajankohtaisia ja tärkeitä asioita: Hyvän heijastimen avulla ihminen NÄKYy liikenteessä. Lönnströmin taidemuseolle on ensiarvoisen tärkeää, että raumalaiset kuvataiteilijat NÄKYvät kotipaikkakunnallaan. Teresia Lönnström tuki paikallista ja alueellista taidetta. Kaunis ja vaikuttava NÄKY vaalii myös Teresian perintöä kauneuden arvostamisesta. Lisäksi NÄKY-projekti tekee yhteistyön NÄKYväksi ja todistaa, että kaikki ihmiset saavat yhdessä aikaan enemmän kuin yksin.

NÄKY-projektissa tavoitteena on saada ainakin 1 000 heijastinta kiinnitettyä kotimuseon verkkoaitaan. Näistä 700 on valmistettu Coreplast Laitila Oy:ssä. Safety Reflector Finland Oy:n taiteilijoiden suunnittelemien heijastimien paino ja pakkauslinja sijaitsevat Safety Reflector Finlandin tiloissa Vantaalla. Lisätietoja www.safetyreflector.fi.

  • Facebook
  • Twitter