Virtuaalitodellisuusympäristö

Khronoksen talosta on toteutettu vuonna 2018 virtuaalitodellisuusympäristö, joka dokumentoi Pöytyällä Varsinais-Suomessa sijaitsevaa kiinteistöä  taiteellisesti, käsitteellisesti ja poliittisesti. Khronoksen talon pihapiirin visuaalinen ympäristö rakennuksineen, pihapiirin esineineen sekä kasvi- ja eläinlajeineen on mallinnettu tarkasti.

Virtuaalitodellisuusympäristön voi tulla kokemaan Lönnströmin museoiden Galleriassa tai Pöytyän Luontokapinetissa. Sen voi myös ladata verkosta ilmaiseksi omalle koneelle, jos käytössä on HTC Vive -laitteisto. Mobiililaitteisiin voi ladata sovelluskaupoista ilmaisen mobiiliversion Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristöstä (hakusanalla House of Khronos).

Virtuaalitodellisuusympäristössä pääsee VR-lasien kanssa tutustumaan Khronoksen talon pihapiiriin. Sen toteutuksen pohjana on Khronoksen talon ja pihapiirin dokumentointi ennen sen aitaamista teräsverkkoaidalla. Alueesta tehtiin luonto-, maisema- ja rakennushistoriallisten selvitysten lisäksi geologinen ja arkeologinen kartoitus sekä linnustoselvitys.

IC-98:n taiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund kertovat: ”Tässä projektissa on kyse ennen kaikkea alueesta tehtyjen kartoitusten kokemuksellisesta esittämisestä. Virtuaalitodellisuusympäristö on yksi väline Khronoksen talo -teoksen päämäärien saavuttamisessa eli osoittaa minkä tahansa maa-alueen itseisarvo ja edesauttaa tämän nimenomaisen alueen siirtämistä pois ihmisen omistamisen ja hyötykäytön piiristä.”

Latausohjeet

Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö toimii HTC Vive -virtuaalitodellisuuslaseilla. Jotta pystyt kokemaan virtuaalitodellisuusympäristön omilla VR-laseillasi, tulee koneellasi olla Steam ja Steam VR asennettuna. Asenna ne ilmaiseksi verkkosivulta  store.steampowered.com/

Lataa ilmaiseksi Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö koneellesi tästä

Virtuaalitodellisuusympäristön toteuttamisen ovat mahdollistaneet Koneen Säätiön myöntämä apuraha ja Museoviraston museoiden innovatiivisten hankkeiden avustus.


Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö, 2018

Konsepti, käsikirjoitus, toimitus, virtuaalitodellisuusympäristön ohjaus:
IC-98 (Patrik Söderlund & Visa Suonpää)
Koordinointi, käsikirjoitus, toimitus:
Asta Kihlman
Luonto-, maisema- ja rakennushistoriallinen selvitys:
Jyrki Lehtinen
Geologinen ja arkeologinen kartoitus:
Jussi Kinnunen
Linnustoselvitys
: Ilkka Kuvaja
VT- ja mobiilitoteutus:
Morrow Games
Äänisuunnittelu:
Audire Sound
Lintuäänitykset:
Ilkka Heiskanen (BirdLife Suomi ry), Tero Linjama             
Graafinen suunnittelu:
Patrik Söderlund
English translation:
Liisa Muinonen-Martin
Tuotanto:
IC-98 & Lönnströmin taidemuseo, 2017–2018
Yhteistyössä:
Pöytyän kunta
Tuki:
Koneen Säätiö, Museovirasto, Tekes

  • Facebook
  • Twitter