Flatlands-työpajat

Opettajalle

Lönnströmin taidemuseo ja kuvataitelija Jani Ruscica ovat toteuttaneet vuosina 2017–2018 yhteistyössä Flatlands-nykytaideprojektin. Sen lähtökohtana on kolme eri aikakausilta olevaa historiallista kuvaa, joissa on soitin. Kuvien pohjalta on valmistettu mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä kuvia vastaavat kolme soitinta, taideobjektia. Soittimet on toteutettu yhteistyössä eri alojen käsityöläisten kanssa. Ääni, kuuleminen ja kuunteleminen ovat tärkeässä osassa teosta. Flatlands-projekti huipentui esityksiin, joista ensimmäinen oli Rauma Festivon yhteydessä 9.8.2018 ja toinen Helsingin Musiikkitalossa 16.8.2018.

Lue lisää Flatlands-projektista

janiruscica.com

Flatlands-tehtävät

Tehtävissä käsitellään Flatlands-projektiin liittyviä teemoja kuten kuvan tulkintaa, materiaalisuutta ja ääntä.

Tehtävien vaativuustaso:
* helppo
** keskivaikea
*** vaikea

I Rakenna oma ekosoitin

Flatlands-soittimet on rakennettu erilaisista materiaaleista. Bambusoitin on rakennettu klavikordista ja bambu ruo’oista. Lasisoitin on valmistettu 3D-mallinnoksella lasista ja pleksilasista. Ready made –soitin on rakennettu puukehikosta ja valmisesineistä.

Tee oma soitin käyttämällä luonnon- ja kierrätysmateriaaleja sekä esimerkiksi kuivattuja elintarvikkeita.
* Etsi luonnosta esimerkiksi kiviä, oksia, lehtiä. Minkälaista ääntä saat niillä aikaan? Mitä soitinta ääni muistuttaa?
* Tee rytmisoitin käyttämällä runkona tyhjää talouspaperi- tai wc-paperiputkea. Päällystä putki ja putken toinen pää sanoma- tai aikakauslehdellä. Laita putken sisälle esim. nappeja, makaronia, riisiä tai herneitä. Sulje lopuksi myös putken toinen pää. Miten rakentamasi soitin soi?

II Itse tehty ready made -soitin

Gustav Mahlerin (1860–1911) säveltämässä 6. sinfoniassa kuullaan epätavallisten soitinten, kuten vasaran, synnyttämiä ääniä. Pilapiirroksessa kuvitteellinen soitin on rakentunut pääasiassa valmisesineistä (ready made) kuten, patarummusta, lehmänkellosta, räikästä ja torvesta.

Ready made tai valmisesine on taiteen tekemisessä käytetty tekniikka, jossa teoksessa käytetään joko kokonaan tai osittain valmiiksi tehtyjä esineitä.

* * – * * * Luo kokeellinen soitin käyttäen valmiita, olemassa olevia esineitä. Muodosta orkesteri ja ota kuva kännykkäkamerallasi tai digikameralla ja lataa se verkkoon #readymade. Anna soittimellesi nimi.

III Kuvasta soittimeksi

Katso soitinten esikuvana olevaa kolmea kuvaa. Kuvat ovat eri aikakausilta ja ne heijastavat omana aikanaan vallinneita yhteiskuntaan ja kulttuuriin liittyviä arvoja.  Warner Brothersin animaatioelokuva The Isle of Pingo Pongo (1938) on esimerkki kulttuurisesta varastamisesta. Rasistinen elokuva heijastaa siirtomaavallan aikaisia mielikuvia ja yleistyksiä. Andrei Khrzhanovskyn (s. 1939) neuvostoaikainen animaatio Steklyannaya garmonika (1968), kuvaa byrokratian vaikutusta yksilöön. 1910-luvulla tehty pilapiirros luo kuvaa säveltäjä Gustav Mahlerista ja hänen säveltämästään kokeellisesta 6. sinfoniasta.

Kuvanlukutaito on kuvan havainnoimista, kokemista ja tulkitsemista.

* Minkälaisen soittimen suunnittelisit kuvien perusteella? Miten soittaisit sitä? Kerro sanallisesti tai piirrä.
* Tunnistatko pilakuvassa olevia esineitä? Tiedätkö mihin niitä käytetään?

IV Äänipaja

Ääni, kuuleminen ja kuunteleminen ovat tärkeässä osassa Flatlands-teoksessa

* Muodosta kaksi ryhmää, joista toinen tuottaa ääntä käsillä, jaloilla, suulla ja toinen keskittyy kuuntelemaan äänimaailmaa silmät suljettuina. Minkälaista ääntä syntyy ja miltä se kuulostaa?

* Pohdi voiko ilma soida?
* Minkälainen ääni tai soitin olisit?

  • Facebook
  • Twitter