BMH Technology 90 vuotta

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo avasi ovensa juhlapäivänä ke 23.1.2019 klo 10–18. Ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja kehittävä BMH Technology juhlisti yhdeksän vuosikymmenen mittaista taivaltaan ja kutsui kaikki tutustumaan yhtiön alkuperäisen omistajapariskunnan kotimuseoon.

Kapteeni Rafael Lönnström perusti yhtiökumppaniensa kanssa Oy Sytytin -nimisen yhtiön 90 vuotta sitten 23.1.1929. Juhlan kunniaksi museossa on otettu esille yhtiön valmistamia tuotteita 1950–70-luvuilta. Pienoisnäyttelyssä on nähtävillä Osy-vesihanoja ja alumiiniastioita, kuten kattiloita ja nostalgisia Leena-kahvipannuja.

Rafael Lönnström perusti Oy Sytyttimen valmistamaan patentteihinsa perustuvia tykistön aika- ja iskusytyttimiä. Vähitellen toiminta laajentui ammusten valmistamiseen. Oy Ammus perustettiin vuonna 1936 ja sen tehdasrakennus rakennettiin strategisista syistä Raumalle. Vuodesta 1942 myös Oy Sytytin toimi Raumalla. Rafael Lönnströmin kuoleman 1943 jälkeen hänen vaimostaan Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääomistaja.

Oy Sytytin ja Oy Ammus toimivat sotavuosina Suomen puolustuksen kannalta merkittävässä roolissa valmistaessaan sotatarvikkeita rintamalle. Sotavuosien jälkeen yhtiöiden toiminta haki paikkaansa, kunnes vesikalusteet sekä kuljetinketjut ja -järjestelmät muodostuivat päätuoteryhmäksi 1950–1960-luvuilla. Yhtiö tunnettiin pitkään perustajansa mukaan nimellä Lönnström Oy, kunnes 1990-luvulla nimeen vakiintui kirjainyhdistelmä BMH.

Puupohjaisen biopolttoaineen käsittelyyn ja jätepohjaisen kierrätyspolttoaineen valmistamiseen erikoistunut BMH Technology on kulkenut pitkän matkan syntyhetkistään. Yhtiön historiaan mahtuu laaja kirjo erilaisia tuotteita, mutta kuljettimet ja erilaiset materiaalinkäsittelylaitteet ovat kulkeneet sen matkassa jo lähes seitsemän vuosikymmentä. Yhtiön ensimmäinen hihnakuljetin toimitettiin vuonna 1947.

Ensimmäiset murskaimet lähtivät konepajalta 1980-luvun alussa. Liiketoiminta kehittyi vuosituhannen vaihteessa jätteestä kierrätyspolttoainetta valmistaviksi TYRANNOSAURUS® laitoksiksi, joiden rinnalla säilyivät kiinteän biopolttoaineen käsittelyjärjestelmätoimitukset.

Oy Sytyttimestä alkunsa saanut cleantech-yhtiö tekee tänä päivänä töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. BMH:n ratkaisuilla pystytään korvamaan fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa, ja sitä kautta vähentämään haitallisia ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä päästöjä. Globaalien jäteongelmien helpottaminen ja kierrättämisen lisääminen ovat myös BMH Technologyn agendalla. Laitokset tuottavat yhdyskuntajätteistä sekä kaupan ja teollisuuden jätejakeista laadukasta SRF- tai RDF-polttoainetta, joka on kilpailukykyinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto fossiilisille polttoaineille. Lisäksi laitokset erottelevat automaattisesti materiaalinkierrätykseen kelpaavia jakeita kuten metalleja.


Lue lisää Lönnström-yhtiöiden historiasta

Katso video BMH:n historiasta

BMH Technology Oy

  • Facebook
  • Twitter