Rafael Lönnström -erikoisopastus


Rafael Lönnström -erikoisopastuksella tutustutaan raumalaisen Lönnström-­yhtiöiden perustajaan, upseeri ja teollisuusmies Rafael Lönnströmiin. Kapteeni Rafael Lönnström (18921943) oli menestynyt tehtailija, joka kehitti useita ammusten sytytinmalleja tykistöä varten. Lisäksi hän etsi 1930-luvulla uusia teollisuustuotteita, joita Suomessa ei vielä valmistettu. Näitä tuotteita olivat mm. vesihanat ja partaterät. Lönnström-yhtiöiden tehtaat valmistuivat Rauman Kaivopuiston alueelle vuosina 1936 ja 1942. Tehtaiden kupeeseen rakennettiin myös Lönnströmin tehtailijapariskunnan uusi koti, nykyinen kotimuseo.

Rafael Lönnström ehti vaikuttaa Raumalla vain muutaman vuoden varhaisen poismenonsa vuoksi. Hän menehtyi keuhkotuberkuloosiin vuonna 1943. Siitä huolimatta hänestä kerrotaan Raumalla tarinoita ja hänen sotilaalliset hautajaisensa ovat jääneet monien mieleen. Rafael Lönnströmistä kertovalla opastuskierroksella tutustutaan lähemmin hänen elämäntyöhönsä ja häneen henkilönä. Kapteeni Lönnströmin kiinnostuksen kohteisiin kuului myös kirjallisuus, teatteri ja taide.

Erikoisopastusta varten otetaan esille kapteeni Rafael Lönnströmin henkilökohtaista esineistöä museon kokoelmasta. Ilmainen opastus järjestetään keskiviikkona 2.10. klo 18 ja toisen kerran Rafael Lönnströmin syntymäpäivänä tiistaina 8.10. klo 13.

ke 2.10. klo 18 Rafael Lönnström -erikoisopastus. Kotimuseo on avoinna klo 16–19. Raumalaisten museoiden päivystävä museo, ilmainen sisäänpääsy museoon ja opastukselle.

ti 8.10. klo 13 Rafael Lönnström -erikoisopastus. Ilmainen opastus on osa Rauman kaupungin senioreiden kulttuuriviikkojen ohjelmaa.

  • Facebook
  • Twitter