Kelluva saari ankkuroidaan mereen

Lönnströmin taidemuseon ja kuvataiteilija Raimo Saarisen Kelluva saari -nykytaideprojekti huipentuu, kun 30 m² kokoinen saariveistos ankkuroidaan mereen Rauman edustalle Fåfängaan.

Kelluva saari on muotokuva pienestä saaresta. Se on kunnianosoitus luonnon ihmeellisyydelle, rikkaudelle ja monimuotoisuudelle. Samalla se on veistos, joka ilmentää länsimaista ihannetta hallita ja kontrolloida luontoa. Kelluva saari muistuttaa ulkomuodoltaan pientä saarta tai luotoa. Saaren runko rakentuu betoniponttoonista, joka jäljittelee kalliota. Kallioiset reunat muodostavat syvänteen maa-ainekselle, jossa kasvit voivat kasvaa.

Kasvien parissa työskentelevä Raimo Saarinen on kiinnostunut länsimaisesta luontokäsityksestä ja erityisesti siitä, miten me ymmärrämme ja määrittelemme luonnon. Mikä on luontoa ja mikä rajautuu luonnon ulkopuolelle?

Keinotekoisia saaria on viime aikoina esitetty pelastukseksi maapinta-alan lisääntyvään tarpeeseen.

Väestönkasvu, muutokset ilmastossa ja kaupunkien keskittyminen rannikoille on saanut yhä useamman tahon etsimään uutta tilaa rakentamalla veden päälle. Kelluvat rakennelmat ovatkin vauhdilla laajeneva teollisuudenala ja niillä etsitään ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin.

Kelluva saari -teos toteutetaan yhteistyössä kelluviin rakenteisiin erikoistuneen Bluet-yhtiön ja ponttoonivalmistajana toimivan Suomen laiturikaupan, vesistöjen suojelun edistämiseksi toimivan Pyhäjärvi-instituutin sekä ekologisista ratkaisuistaan tunnetun Biolanin kanssa.

Keskeisimpiä saaren herättämiä kysymyksiä ovat ilmastossa ja ympäristössä tapahtuvat ihmisen aiheuttamat muutokset. Miten me muokkaamme ympäristöämme ja missä kulkevat ne rajat, jotka yksilötasolla hyväksymme? Mikä on keinotekoisen, rakennetun ja muokatun luonnon ero?

Kelluvan saaren rakentumista voi seurata Instagramissa tilillä @kelluvasaari.

raimosaarinen.com
Bluet
Pyhäjärvi-instituutti
Biolan Oy  • Facebook
  • Twitter