Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen toteuttavat seuraavan nykytaideprojektin

Tellervo Kalleinen (s. 1975) ja Oliver Kochta-Kalleinen (s. 1971) toteuttavat Lönnströmin taidemuseon seuraavan nykytaideprojektin vuosina 2018–2020. Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus valitsi heidän Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -projektiehdotuksensa 93 hakemuksen joukosta. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi projektin toteuttamista varten on varattu 150 000 euroa.

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -teoksessa 36 paikkakuntalaista, joiden ikärakenne vastaa paikkakunnan ikärakennetta, suunnittelee muutoksia julkiseen puistoon pelinomaisessa prosessissa. Peli toteutetaan kahden vuoden aikana kuutena siirtona, alkaen yksilöllisistä näkemyksistä ja muuntuen askel askeleelta yhteisöllisemmäksi. Muutoksia puistossa toteutetaan samaan aikaan kun peli etenee.

Kukin osallistuja saa aluksi työstettäväkseen 36 osaan jaetusta puistoalueesta oman tilkkunsa. Jokaista siirtoa varten on varattu 200 euroa/hlö. Ensimmäisen yksilöllisen siirron jälkeen siirtojen 2–5:n aikana osallistujilla on mahdollisuus yhteistyöhön – he voivat halutessaan yhdistää maa-alueita ja ideoita sekä käytettävissä olevaa rahaa. Kuudennen siirron ehtona on koko ryhmän yhteinen päätös. Rahaa tätä viimeistä siirtoa varten on varattu 14 000 euroa. Kun puisto on valmis, järjestetään juhlat.

"Yhteiskunnan ja teknologian muuttuessa on olennaista miettiä uudelleen demokratian toimivuuteen liittyviä kysymyksistä kuten osallistumista, päätöksentekoa ja omistamista", kertovat taiteilijat. Ennen suunnitteluprosessin alkua taiteilijat taltioivat osallistujien yksilöllisiä näkemyksiä ja sen päätyttyä he tekevät jokaisesta osallistujasta syvähaastattelun. Peliin osallistuneiden ajatuksia tulee myös kuultavaksi puistoon.

Keväällä 2018 taiteilijat ja museo etsivät yhteistyössä sopivan puiston. Syksyllä 2018 aukeaa haku 36 pelaajan löytämiseksi. Taiteilijat haluaisivat toteuttaa puistonsa Raumalle. "Olemme tästä erittäin iloisia ja toivomme, että sopiva puisto löytyy kaupungista", toteaa Lönnströmin taidemuseon johtaja Jenny Valli.

"Museona liputamme sen puolesta, että taide saa olla myös hauskaa yhdessä tekemistä, vaikka aihe on vakava. Odotamme keskustelua siitä kuka julkisesta tilasta päättää, miten sitä käytetään ja miltä se näyttää. Tässä projektissa myös sitoutumisella on suuri merkitys", jatkaa Valli.

keskustelupuisto.fi

studiokalleinen.net

  • Facebook
  • Twitter