Rafael Lönnström (1892–1943)

Rafael Lönnström syntyi vuonna 1892 Lappeenrannassa ja vietti lapsuutensa Karjalan Rakuunarykmentissä, jossa hänen isänsä toimi rykmentin soittokunnan kapellimestarina. Rafaelin ollessa 9-vuotias perhe muutti Viipuriin. Rafael Lönnström valmistui Kuopion teollisuuskoulusta 1917 koneteknikoksi.

Syksyllä 1917 Rafael Lönnström järjesti Itä-Suomen suojeluskunnille aseita kulkien veturinlämmittäjäksi naamioituneena Viipurin ja Pietarin väliä. Sisällissodan sytyttyä hän liittyi Karjalan rintaman valkoiseen armeijaan. Sodan jälkeen hän jäi armeijan palvelukseen ja toimi vuodesta 1922 Aseseppäkoulun opettajana Helsingissä.

Vuonna 1927 kapteeni Rafael Lönnström nimitettiin Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy:n toimitusjohtajaksi. Vuonna 1929 hän perusti Oy Sytyttimen kahden liikekumppanin kanssa. Yhtiö valmisti Lönnströmin kehittämiä ja patentoimia ammusten sytyttimiä.

1930-luvulla kansainvälisillä markkinoilla alkoi olla kysyntää myös kokonaisille ammuksille. Tähän tarpeeseen Rafael Lönnström perusti Oy Ammuksen. Tehdasrakennus valmistui vuonna 1937 Raumalle, jonne myös Sytyttimen toiminta päätettiin talvisodan jälkeen siirtää. Rafael Lönnström etsi jatkuvasti uusia tuotantoaloja ja perustikin 1930-luvulla kuuden yhtiön yrityskokonaisuuden, Lönnström-yhtiöt.

Rafael Lönnströmin terveys alkoi heiketä 1930-luvulla, mutta hän ei ehtinyt levätä. Lokakuussa 1942 hän täytti 50 vuotta ja syntymäpäiviä juhlittiin Hotel Kämpissä. Seuraavana keväänä hänen terveytensä heikentyi edelleen ja Rafael Lönnström menehtyi keuhkotuberkuloosiin 11. joulukuuta 1943.

Kapteeni Rafael Lönnström tunnettiin kansanomaisena miehenä, joka oli kiinnostunut kulttuurista ja taiteesta. Hän oli itsekin nuorena näytellyt Lappeenrannan näyttämöllä. Ennen kaikkea hän oli keksijä, joka pääsi toteuttamaan innovatiivisia ideoitaan omien yritystensä kautta.

  • Facebook
  • Twitter