Työntekijöiden harrastustoimintaa

Työntekijöiden yhteinen vapaa-ajan harrastustoiminta oli vilkasta ja monipuolista. Se vahvisti työntekijöiden yhteenkuuluvuuden, lönnströmiläisyyden, tunnetta. Yhtiöiden ammattiosasto ja virkailijakerho järjestivät paljon toimintaa. Osa toiminnasta oli koko tehtaiden väen yhteistä, kuten monet urheilukilpailut. Yhtiö osallistui toiminnan kustannuksiin.

Retket ja matkat 

Retkiä tehtiin usein Rauman saaristoon ja esimerkiksi Koliston kalastajatilalle, kesäisin veneellä ja talvisin hiihtäen. 1950-luvulla yhtiö vuokrasi työntekijöiden virkistyskäyttöön mereltä Ailisaaren, ja koko tehtaiden väki käytti siellä sijaitsevaa majaa. Syksyisin tehtiin myös marjaretkiä lähiseudulle yhtiön kuorma-autoilla.

Ammattiosasto teki tutustumismatkoja kaupunkeihin, joissa oli samantyyppistä teollisuutta kuin Raumalla. Vierailun isäntänä toimi paikallinen metalliosasto, ja osastot kävivät vastavierailulla Raumalla. Virkailijakerho matkasi kotimaan kaupunkikohteisiin ja useana syksynä Helsingin Kansainvälisille Messuille. Ulkomaanmatkat ja laivaristeilyt alkoivat 1960-luvulla.


Lahjaranta 

Teresia Lönnström lahjoitti ammattiosastolle varat omaa kesänviettopaikkaa varten vuonna 1974. Sopiva merenrantapaikka löytyi Eurajoelta, ja se sai nimen Lahjaranta. Lahjaranta oli ahkerassa käytössä 1980-luvulle asti. Suosituin tapahtuma Lahjarannassa oli jokavuotinen eläkeläispäivä, joka oli tarkoitettu kaikille Lönnströmin eläkeläisille. Heitä oli mukana yhtiön ylintä johtoa myöten. Naisjaosto järjesti tilaisuuteen tarjoilua ja huvitoimikunta ohjelmaa.

Juhlat

Rafael Lönnströmin aikana yhtiö järjesti työntekijöille yhteisen joulujuhlan. Hänen kuolemansa jälkeen ammattiosasto järjesti joulujuhlan, joka vietettiin tehtaan ruokalan kerhotilassa. 1960-luvulle asti juhla oli perhejuhla, jossa lapsetkin olivat mukana. Sitten pikkujouluja alettiin viettää työväentalo Soihtulassa ja hotelli Raumanlinnassa, 1970-luvulla pikkujoulut siirtyivät ravintoloihin. Virkailijakerho järjesti omat pikkujoulujuhlat, ja jokavuotisiin perinteisiin kuuluivat myös vappujuhlat.

Virkailijakerho 

Yhtiöiden virkailijakerho perustettiin vuonna 1949. Kerhon toimintaan kuuluivat urheilu- ja harrastustoiminta, juhlat sekä esimerkiksi englannin kielen kurssit, teatteri-illat, valokuvauskilpailut ja kirjaston ylläpito.

Rouvien kerho

Lönnström-yhtiöiden rouvien kerho perustettiin vuonna 1950. Kerhon toimintaan kuuluivat joulupaketit lapsiperheille ja tehtaiden eläkeläisille, sekä myyjäiset ja virkistysmatkat.

Urheilu 

Kuntoliikuntaa harrastettiin kesäisin kävelyreitillä ja talvisin hiihtoladulla. Yleisurheilussa ja hiihdossa oli myös paljon kilpailutoimintaa. Perinteisten lajien lisäksi oli harrastettiin mm. ammuntaa ja autosuunnistusta.

Yhtiön mestaruushiihdot ja osastojen väliset hiihtokilpailut ja olivat suosittuja tapahtumia, samoin kuin yhtiöiden työntekijöiden lapsille järjestetyt lasten ja nuorten hiihtokilpailut. Teollisuusyritysten välisissä kilpailuissa kisattiin mm. Rauma-Repolan ja Hollmingin kanssa. Huhtamäki-yhtymä järjesti joka talvi valtakunnallisen urheilutapahtuman, jossa oli ulko- ja sisäurheilulajeja.

Puulaakiurheilulajeista pelattiin etenkin jalkapalloa. Otteluita käytiin osastojen välillä, ja osallistuttiin Rauman puulaakisarjaan. Ammuksen portin läheltä raivattiin talkoilla alue urheilukentäksi, jossa pelattiin jalkapallon lisäksi mm. pesäpalloa.

Eräsepot

Eräsepot-kalastusseura perustettiin vuonna 1961, ja sen toimintaan kuuluivat mm. pilkki- ja ongintakilpailut. Eräseppojen oma kalamaja valmistui talkoovoimin Louekariin vuonna 1976.