Kapteeni Rafael LönnströmRafael Lönnström
kehitti useita tykistön sytyttimiä toimiessaan armeijan aseseppäkoulun opettajana ja SAKO:n toimitusjohtajana 1920-luvulla. Hän perusti Oy Sytyttimen 1929 valmistamaan tykistön isku- ja aikasytyttimiä. Liiketoiminta laajeni 1930-luvulla, jolloin perustettiin Oy Ammus ja neljä muuta yhtiötä. Rafael Lönnström toimi kaikkien yritysten johdossa vuoteen 1943 asti.

Frans Gottfried Rafael Lönnström syntyi 8. lokakuuta 1892 Lappeenrannassa. Hänen isänsä Frans Lönnström oli Suomen suuriruhtinaskunnan sotaväkeen kuuluneen Karjalan Rakuunarykmentin soittokunnan kapellimestari. Kun Suomen oma sotaväki lakkautettiin osana venäläistämistoimia, perhe muutti Viipuriin 1901. Isä Frans siirtyi poliisilaitoksen palvelukseen ja samana vuonna äiti Maria Lönnström kuoli.

Rafael aloitti oppikoulun, mutta opiskelu ei sujunut. Vuonna 1909 isä lähetti Rafaelin Viitasaarelle veljensä Axel Lönnströmin luokse. Vaikka koulumenestys ei parantunut, lienee Axel-sedällä ollut häneen myöteinen vaikutus. Uittopäällikkönä toiminut mies oli tehnyt useita tukinuittoon liittyviä keksintöjä.

Rafael päätti suuntautua käytännön alalle ja lähti konepajalle viilarin oppiin. Hän jatkoi opiskelua myöhemmin ja valmistui Kuopion teollisuuskoulusta 1917 koneteknikoksi. Käytännön kokemusta hän hankki työskennellessään Putilovin asetehtaan sytytinosastolla Pietarissa. Syksyllä 1917 hän järjesti Itä-Suomen suojeluskunnille aseita kulkien veturinlämmittäjänä Viipurin ja Pietarin väliä. Sodan sytyttyä 1918 hän liittyi Karjalan rintaman valkoiseen armeijaan.


Sodan jälkeen hän jäi armeijan palvelukseen ja toimi vuodesta 1922 Aseseppäkoulun opettajana. Rafael Lönnström siirtyi 1925 Suojeluskuntain asepajalle ja 1927 hänet nimitettiin asepajasta muodostetun Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy:n toimitusjohtajaksi. Samana vuonna hänet ylennettiin reservin kapteeniksi. Lönnström toivoi SAKO:n kiinnostuvan sytytinten valmistuksesta, mutta yhtiön johto ei katsonut niiden valmistuksen kuuluvan SAKO:lle.

Rafael Lönnström perusti Oy Sytyttimen 1929 yhdessä teknikko Adolf Falckin ja johtaja Gunnar Grönblomin kanssa. Sytyttimen lisäksi hän toimi myös muiden Lönnström-yhtiöiden johdossa.

Rafael Lönnström oli tahtoihminen, sotilas, seikkailija ja ennen muuta keksijä. Keksimiensä sytytinten lisäksi hän etsi uusia tuotteita, joita ei Suomessa valmistettu. Esimerkiksi armatuuriteollisuus oli uusi teollisuudenala. Hän kuoli keuhkotautiin vuoden 1943 lopulla ja haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin Rauman vanhalle hautausmaalle. Rafael Lönnströmin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Teresia astui yhtiöiden johtoon.