Teollisuusneuvos Teresia LönnströmTeresia Lönnström
toimi yhtiöiden johdossa miehensä Rafael Lönnströmin kuoleman jälkeen vuodesta 1944. Tuona aikana Lönnström-yhtiöistä kehittyi merkittävä metalliteollisuusyritys. Vuonna 1973 hän päätti myydä osake-enemmistönsä Huhtamäki-yhtymälle ja teki kaupan yhteydessä huomattavan lahjoituksen Suomen Kulttuurirahastolle. Testamentissaan hän perusti Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön edistämään ja tukemaan kuvataiteita.

Teresia Lönnström syntyi 13. joulukuuta 1895 Hangossa, jonne hänen vanhempansa Mads ja Hanne Jensen-Bech olivat muuttaneet Tanskasta. Isä toimi meijerin johtajana ja perusti myöhemmin oman meijerin ja sahan. Kansakoulun jälkeen Teresia Madsen-Bech opiskeli Tanskassa Odensen luostarin koulussa mm. ranskaa ja muotialaa tarkoituksenaan jatkaa opintojaan Pariisissa.

Ennen lähtöä Tanskaan hän oli kuitenkin tavannut ystävättärensä luona Joensuussa nuoren luutnantti Rafael Lönnströmin, joka puolestaan tunnusti rakastuneensa Teresiaan jo ensimmäisen tapaamisen iltana. Teresian palattua Suomeen heidät vihittiin syyskuussa 1922.


Avioliiton alkuvuosina Teresia Lönnström työskenteli modistina Stockmannin tavaratalossa Helsingissä. 1920-luvun lopulla Lönnströmit asuivat muutaman vuoden Riihimäellä ja vuodesta 1935 Espoon Kauklahdessa. He muuttivat tehtaiden mukana Raumalle vuonna 1942. Syksyllä 1943 varmistui, että pääjohtaja Rafael Lönnström sairasti pitkälle edennyttä keuhkotuberkuloosia. Lönnströmit matkustivat Tukholmaan hakemaan hoitoa, mutta matka jäi kapteenin viimeiseksi.

Rafael Lönnströmin kuoleman jälkeen Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääosakas, ja hänen oli aloitettava uusi elämä vastuullaan yhtiöiden toiminta, tehtaiden työntekijät ja miehensä elämäntyön jatkaminen. Hän tunsi jonkin verran yhtiöiden toimintaa, sillä hän oli osallistunut miehensä mukana moniin neuvotteluihin ja liikematkoille.

Teresia Lönnström oli johtajana tiukka, suora ja tasapuolinen. Työntekijöiden keskuudessa hänestä pidettiin, sillä hänet tunnettiin rehellisenä, ja hän pysyi aina sanojensa takana. Kovan liikenaisen kuoren alta löytyi myös lämpöä ja ystävällisyyttä. Teresia Lönnström oli aktiivisesti mukana järjestämässä tehtaiden sosiaalista toimintaa ja osallistui laajasti hyväntekeväisyys- ja yhdistystoimintaan. Hänen kotinsa tunnettiin monien juhlien ja vastaanottojen pitopaikkana.

1970-luvun alussa Lönnström-yhtiöiden tulevaisuudennäkymät edellyttivät pitkälle meneviä muutoksia yrityksen johtamis- ja toimintatavoissa. Teresia Lönnströmin aikana yhtiöitä oli johdettu Rafael Lönnströmin aikanaan luoman mallin mukaan. Muutosten edessä lähes 80-vuotias Teresia Lönnström päätti myydä yhtiöt Huhtamäki-yhtymälle vuonna 1973. Samalla hän teki huomattavia lahjoituksia yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström kuoli vuonna 1986. Hänen testamenttinsa mukaisesti perustettiin Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö edistämään ja tukemaan kuvataiteita. Säätiö (nykyisin Lönnströmin taidemuseo sr.) myös ylläpitää Lönnströmin taidemuseota sekä Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota.