Muotokuvastudio-työpajat

Opettajalle

Kotimuseon yläkertaan, entiseen Elsen makuuhuoneeseen, on rakennettu Muotokuvastudio-työpajapiste, jossa koululuokat ja opiskelijaryhmät voivat koota kolmiulotteisen muotokuvan, askarrella reliefimäisen kasvokuvan, piirtää kauniisiin taulunkehyksiin kuvan ystävästään tai omakuvan itsestään tai ottaa kännykkä- tai digikameralla persoonallisen muotokuvan vanhanajan tyyliin.


Muotokuva

Muotokuva on henkilökuva. Sillä pyritään tuomaan esiin henkilön ulkoisia ominaisuuksia ja persoonallisuutta. Muotokuvassa ei välttämättä korosteta näköisyyttä, se voi myös olla abstrakti.

Muotokuva voi olla muodoltaan kokovartalo-, puolivartalo-, rinta-, profiili- tai kasvokuva. Kun kuvassa on useampia henkilöitä sitä kutsutaan ryhmämuotokuvaksi ja kun siinä on kaksi henkilöä, niin kyseessä on kaksoismuotokuva. Omakuva on henkilön itsestään peilin avulla tekemä muotokuva. Useat taiteilijat ovat tehneet omakuvia eri elämänvaiheissa. Nykyisin tavallisin omakuva on puhelimella otettu selfie.

Muotokuva voi olla perinteinen maalaus, piirustus, veistos tai valokuva, mutta myös performanssi tai videoteos.

Miniatyyrimaalaus on pienikokoinen pikkutarkasti maalattu muotokuvamaalaus. Muodoltaan se on usein pyöreä tai soikea. Miniatyyrejä teetettiin ja annettiin vielä 1800-luvun alkupuolella ystävyyslahjaksi. Kotimuseon kahvisalongissa esillä olevat henkilöminiatyyrit on maalattu pigmentillä posliinille.

Valokuva korvasi aikaisemmin suosituksi tulleet maalatut miniatyyrikuvat. Entisajan kuvallinen käyntikortti oli vielä 1920-luvulla suosittu visiittikortti. Se on paksulle taustapahville liimattu potrettikuva, joka esittää yksittäistä henkilöä usein puolivartalokuvana. Visiittikortti on kooltaan 10 x 6 cm.

Visiittikorttia suurempi postikortin kokoinen kortti on kabinettikortti. Usein kuvassa on perhe tai ystäväjoukko tyylikkäästi pukeutuneena. Myös hääpari on ollut suosittu kabinettikortin aihe.

Visiitti- ja kabinettikortit olivat hyvin yleisiä 1900-luvun alussa ja niitä vaihdettiin tuttavien kesken, usein lyhyen visiitin eli vierailun yhteydessä. Korttien alalaitaan on painettuna valokuvaamon nimi ja osoite.


Muotokuvastudio–tehtävät


I Kokoa ja kuvaa

Kokoa kolmiulotteinen muotokuva erivärisistä ja erikoisista palikoista joita löydät. Ketä muotokuva esittää? Ota kuva ja laita se Instagramiin tunnuksella
#kotimuseo_muotokuva
#kotimuseo_omakuva

II Askartele
Tee reliefimäinen kasvokuva joko itsestäsi tai ystävästäsi askartelumateriaaleista. Mieti millä materiaaleilla saat oman tai ystäväsi personnallisuuden parhaiten esille.

III Piirrä
Taiteilija on piirtänyt erilaisia taulunkehyksiä. Valitse niistä se, joka parhaiten kuvaa ystävääsi. Tulosta kehys ja piirrä kehyksen sisään ystävästäsi muotokuva. Nimeä muotokuva ja signeeraa se omalla nimikirjoituksellasi.


Jos piirrät itsestäsi omakuvan, niin käytä apunasi peiliä. Yritä saada kuvaan omia luonteenpiirteitäsi. Valitse sopiva kuvakulma ja tausta.

Pilapiirroksessa korostetaan henkilön persoonallisia piirteitä. Tee muotokuva itsestäsi tai ystävästäsi pilapiirrostyylillä. Mitä piirrettä korostit voimakkaimmin?

Kehykset voi tulostaa näistä PDF-tiedostoista A4-kokoisina.

IV Runoile
Muotokuvan voi tehdä esim. runomuotoon. Kirjoita runo ystävällesi. Käytä runossa niitä sanoja, jotka kuvaavat parhaiten ystäväsi luonnetta tai ominaisuuksia. Kirjoita tai lausu runo hänelle esim. puheviestinä.

V Muotokuvastudio
Tee muotokuvastudio omaan huoneeseesi tai koululuokkaan. Suunnittele mieleisesi tausta esimerkiksi ripustamalla taustaksi kankaita. Voit käyttää kuvassa myös kuvausrekvisiittaa.

Valitse sopiva asento, seiso tai istu mukavasti tuoliin muotokuvan ottamista varten. Ota itsestäsi selfie tai pyydä ystävääsi ottamaan sinusta kuva kännykkä- tai digikameralla. Voit ottaa myös kaksoismuoto- tai ryhmäkuvan. Laita kuva instagramiin tunnuksella
#kotimuseo_muotokuva
#kotimuseo_omakuva

Kuvauta itsesi entisajan visiittikorttityyliin. Mieti haluatko kuvasta kokovartalo-, puolivartalo-, rinta-, sivuprofiili- vai kasvokuvan. Luo oikeanlainen tunnelma taustakankailla ja muulla rekvisiitalla. Mieti mitä haluat kuvalla viestiä. Pyydä ystävääsi ottamaan sinusta kuva joko kännykkä- tai digikameralla. Visiittikortin koko on 10 x 6 cm. Voit käyttää kuvaa profiilikuvana.

VI Vanha valokuva
Etsi vanha paperille painettu valokuva, esimerkiksi koulukuva. Havannoi seuraavia asioita. Muistatko milloin kuva on otettu ja mihin tilanteeseen se liittyi? Kun katsot itseäsi nyt, miten olet muuttunut? Mistä muutoksen huomaa?