Kerro museolle Teresia Lönnströmistä

Lönnströmin museot keräävät muistoja Teresia Lönnströmistä Kerro museolle -muistelusivulla. Kerro museolle on Satakunnan Museon kehittämä sivusto internetissä, jossa kuka tahansa voi jakaa muistonsa. Jos sinulla on Teresia Lönnströmiin liittyviä muistoja, voit tallentaa ne sivullemme.

Teresia Lönnström (1895–1986)

Teresia Madsen-Bech syntyi vuonna 1895 Hangossa, jonne perhe oli muuttanut aiemmin samana vuonna isän aloittaessa paikallisen meijerin johtajana. Kansakoulun jälkeen Teresia lähetettiin Tanskaan Odensen luostarin yhteydessä toimineeseen kouluun opiskelemaan muun muassa ranskaa ja muotialaa.

Ennen lähtöä Tanskaan Teresia oli kuitenkin tavannut ystävättärensä luona Joensuussa nuoren luutnantti Rafael Lönnströmin. Pariskunta vihittiin syksyllä 1922. Avioliiton alkuvuosina Teresia Lönnström työskenteli modistina Stockmannin tavaratalossa Helsingissä. Pariskunta muutti Raumalle vuonna 1942 vastavalmistuneeseen kotiin Kaivopuistoon, Kappelinsalmen rannalle.

Jo seuraavana vuonna Rafael Lönnström menehtyi keuhkotuberkuloosiin. Miehensä kuoleman jälkeen Teresia Lönnströmistä tuli yhtiöiden pääosakas. Hän oli ollut mukana yhtiöiden toiminnassa 1930-luvulta lähtien.

Kotia laajennettiin 1980-luvun alussa siivellä, johon sijoitettiin kasvava taidekokoelma. Taideharrastukselle Teresia Lönnströmillä oli aikaa erityisesti sen jälkeen, kun hän vuonna 1973 oli myynyt Lönnström-yhtiöt Huhtamäki-yhtymälle. Myynnin yhteydessä hän teki huomattavia lahjoituksia yleishyödyllisiin tarkoituksiin, muun muassa Suomen Kulttuurirahastolle.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström kuoli vuonna 1986. Hänen testamenttinsa mukaisesti perustettiin Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö edistämään ja tukemaan kuvataiteita. Säätiö ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota ja Lönnströmin taidemuseota.