Projektihaku päättyi – hakemuksia 93

Lönnströmin taidemuseon järjestyksessään kolmas projektihaku kuvataiteilijoille päättyi 31.10.2017. Määräaikaan mennessä saapui 93 hakemusta. Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus valitsee vuosina 2018–2020 toteutettavan projektin valintaraadin ehdotuksen pohjalta. Valintaraadin muodostavat Säätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä, museonjohtaja Jenny Valli ja amanuenssi Arja Roivainen. Valinta julkistetaan Teresia Lönnströmin syntymäpäivän yhteydessä 13.12.

Lönnströmin taidemuseo järjestää vuosittain avoimen haun ja toteuttaa nykytaide- projekteja yhdessä valitun kuvataiteilijan tai taiteilijaryhmän kanssa. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi uudelle projektille on varattu aiempia vuosia suurempi summa, 150 000 euroa, joka jakautuu taiteilijalle tai työryhmälle maksettavaan työskentelykorvaukseen ja projektin tuotantokustannuksiin. Näiden kustannusten lisäksi taidemuseo vastaa projektin yleisötyöstä, viestinnästä ja dokumentoinnista.

Parhaillaan toteutettavat projektit ovat Jani Ruscican Flatlands (2017–2018) ja taiteilijaryhmä IC-98:n, Visa Suonpään ja Patrik Söderlundin, Khronoksen talo (2016–2017).

Jani Ruscican Flatlands-teoksen lähtökohtana ovat eri aikakausilta ja erilaisesta historiallisesta viitekehyksestä olevat kolme kuvallista lähdettä. Näiden pohjalta valmistuu tänä vuonna kolme soitinta, taide-esinettä. Alkuvuodesta 2018 valitut soittajat opettelevat soittamaan niitä luoden omia tulkintojaan. Alkuperäisiä kuvia yhdistää hiljentämisen tematiikka. Siksi ääni ja sitä kautta kuuleminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen muodostuvat ensisijaiseksi tavaksi vastaanottaa Flatlands-teos, kun yleisö pääsee kuulemaan esityksiä loppuvuodesta 2018.

IC-98:n Khronoksen talo on käsitteellinen ympäristötaideteos, joka sijaitsee Pöytyän Ortenojalla Varsinais Suomessa. Khronoksen talo on portittomalla teräsverkkoaidalla ympäröity ja ihmisiltä kokonaan suljettu kiinteistö, joka on jätetty koskemattomaksi määräämättömäksi ajaksi. Koskemattomuus pyritään varmistamaan Khronoksen talon suojelulla. Pihapiirissä suoritettiin kattava dokumentointi, jonka pohjalta julkistetaanvirtuaalitodellisuusympäristö vuonna 2018.

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö on perustettu teollisuusneuvos Teresia Lönnströmin (1895–1986) testamenttimääräyksen mukaisesti 1987. Säätiön tarkoituksena on kuvataiteen edistäminen. Säätiö ylläpitää Raumalla sijaitsevaa Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota (avattu 1988) ja Lönnströmin taidemuseota (avattu 1993).

 

 


  • Facebook
  • Twitter