Projektihaku 2016 on päättynyt

Lönnströmin taidemuseon projektihaku päättyi 31.10.2016. Määräaikaan mennessä saapui 94 hakemusta. Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus valitsee vuosina 2017–2018 toteutettavan projektin valintaraadin ehdotuksen pohjalta. Valintaraatiin kuuluvat tällä kertaa Säätiön hallituksen puheenjohtaja Teea Hyytiä, museonjohtaja Jenny Valli ja amanuenssi Arja Roivainen.

Valinta julkistetaan Teresia Lönnströmin syntymäpäivänä 13.12. Raumalainen Lönnströmin taidemuseo järjestää vuosittain avoimella haulla valittavan nykytaideprojektin, jonka se toteuttaa yhdessä kuvataiteilijan tai taiteilijaryhmän kanssa. Nyt valittavaan projektiin Säätiön hallitus on varannut työskentelyä varten enintään 30.000 euroa ja tuotantokuluihin enintään 70.000 euroa. Taidemuseo vastaa projektin yleisötyöstä, viestinnästä ja dokumentoinnista. Projektin taidekasvatuksellinen osuus suunnitellaan ja osittain toteutetaan yhdessä taiteilijan kanssa.

Ensimmäisessä avoimessa haussa valittiin vuosina 2016–2017 toteutettavaksi turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n ehdotus Khronoksen talo. Ryhmän muodostavat kuvataiteilijat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). Khronoksen talo on portittomalla teräsverkkoaidalla ympäröity, ihmisiltä suojattu kiinteistö, joka koostuu asuinrakennuksesta ja pihapiiristä. Aidattu kiinteistö jätetään Khronoksen, ajan jumalan kodiksi tuhanneksi vuodeksi. Alue saa rauhassa rappeutua samalla, kun kasvit valtaavat alueen. Sopiva kiinteistö Khronoksen taloksi löytyi Varsinais-Suomesta Pöytyältä. Taitelijat hankkivan kiinteistön omistukseensa ja lahjoittivat sen Pöytyän kunnalle.

Teollisuusneuvos Teresia Lönnström (1895–1986) johti raumalaista Lönnström Oy -nimistä metalliteollisuusyritystä miehensä Rafael Lönnströmin kuoleman jälkeen vuodesta 1944 lähtien kolmekymmentä vuotta. Testamentissaan Teresia Lönnström määräsi perustettavaksi Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön edistämään kuvataidetta. Säätiö ylläpitää Raumalla Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota ja Lönnströmin taidemuseota.