Raimo Saarisen Kelluva saari myllertää mielikuvitusta!

Lönnströmin taidemuseo on valinnut seuraavaksi toteutettavaksi nykytaideprojektikseen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Raimo Saarisen (s. 1984) Kelluva saari -teoksen. Kelluva saari on luontoa jäljittelevä veistos: ”Teos jatkaa taiteellista tutkimusprojektiani kasveja hyödyntävän kuvanveiston parissa”, kertoo taiteilija. ”Ulkoapäin katsottuna rakentamani tekosaari näyttää melko tavalliselta saarelta, vain sen liikkuminen ja keinuminen aallokossa paljastavat, että tässä saaressa on jotakin outoa.”

Merenrantojen muutokset ja sitä kautta maiseman muutos ovat maailmanlaajuinen ilmiö. Muutokset voivat tapahtua pikkuhiljaa maa-alueen laajentumisen myötä tai vaikka uuden keinotekoisen rakennelman muodossa. Joissakin visioissa suunnitellaan kokonaisia kaupunkeja rakennettavaksi mereen.

Keskeisimpiä Kelluva saari -teoksen herättämiä kysymyksiä ovat ilmastossa ja ympäristössä tapahtuvat ihmisen aiheuttamat muutokset. ”Miten me muokkaamme omaa ympäristöämme ja missä kulkevat ne rajat, jotka yksilötasolla hyväksymme? Mikä on keinotekoisen ja rakennetun tai muokatun luonnon ero? Mitä me kutsumme luonnoksi ja mikä rajautuu luonnon määrittelyn ulkopuolelle?”, kysyy taiteilija.

”Raimo Saarisen Kelluva saari jatkaa museomme valitsemien nykytaideprojektien linjaa, joissa tavoitteena on herättää laajaa keskustelua ja vaikuttaa ihmisten ajatteluun”, kertoo Lönnströmin museoiden johtaja Jenny Valli. ”Lisäksi tämä projekti edellyttää erittäin tiivistä yhteistyötä yrityksen kanssa, joka on erikoistunut kelluviin rakenteisiin. Odotamme innolla myös tämän yhteistyön mahdollisuuksia.”

Keinotekoinen, luontoa jäljittelevä saari saa kasvillisuutensa sekaan myös muutamia yksittäisiä hieman eksoottisempia kasveja lisäämään saaren veistoksellisuutta ja unenomaisuutta. Utopistinen paratiisisaari sijoitetaan mereen lähivuosina. Tarkempi paikka varmistuu prosessin aikana, sillä Saarinen ja museo aloittavat projektin parissa työskentelyn vuoden 2019 alussa.

Katso tallenne projektin julkistamistilaisuudesta 10.12.2018 (kesto 11.57)


  • Facebook
  • Twitter