Lönnströmin taidemuseo sr

Lönnströmin taidemuseo sr (aikaisemmin Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö) on perustettu vuonna 1987 teollisuusneuvos Teresia Lönnströmin (1895–1986) testamentin mukaisesti. Säätiön tarkoituksena on kuvataiteen tuntemuksen ja arvostuksen edistäminen sekä kuvataiteen muukin tukeminen.

Säätiö ylläpitää kahta museota: säädekirjassa ja säännöissä mainittua Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseota sekä kuvataidetta edistämään perustettua Lönnströmin taidemuseota.

Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo avattiin vuonna 1988 (Syväraumankatu 41).

Lönnströmin taidemuseo järjesti vuodesta 1993 Raumalla säätiön omistamassa kiinteistössä (Valtakatu 7) vaihtuvia näyttelyitä. Säätiö myi kiinteistön keväällä 2015. Taidemuseon viimeinen näyttely tässä kiinteistössä päättyi 11.1.2015.

Vuodesta 2015 alkaen Lönnströmin taidemuseon toimintaa toteutetaan yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa niin, että kuvataiteilijat voivat vuosittain lähettää avoimen haun kautta projektiehdotuksiaan Lönnströmin taidemuseolle.

Kuvataiteelle etsitään yhteistyössä sopiva esittämisympäristö taiteilijan luoman projektin vaatimusten mukaisesti. Vuosittain Lönnströmin taidemuseo toteuttaa vähintään yhden kuvataideprojektin. Taiteilijakorvauksen lisäksi kuvataideprojektin kuluja varten varataan hallituksen vuosittain budjetissaan määrittelemä summa. Hallitus voi myös päättää, että projekti toteutetaan taiteilijaryhmän kanssa tai että jonakin vuonna yhden projektin sijaan toteutetaan useampi projekti.