Projektit esillä Galleriassa

Lönnströmin taidemuseon meneillään oleviin kuvataideprojekteihin voi tutustua Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseon Galleriassa. Esillä on materiaalia IC-98:n Khronoksen talo -projektista (2016–2017), Jani Ruscican Flatlands-projektista (2017–2018) sekä Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Keskustelupuisto-projektista (2018–2020). 

Khronoksen talo

Khronoksen talon keväällä 2017 jätetty ensimmäinen suojeluhakemus, joka perustuu rakennusperinnön suojelemisesta annettuun lakiin, odottaa päätöstä. Museovirasto nosti keskusteluun omaan lausuntoonsa liittyen Khronoksen talon Kulttuuriympäristön neuvottelupäivillä Kotkassa lokakuussa 2017. Tilaisuudessa IC-98:n esitteli projektia. Päivän loppukeskustelussa pohdittiin Khronoksen talon herättämiä monia kysymyksiä, jotka liittyivät mm. ihmiseltä suljettujen alueiden problematiikkaan, taiteilijan vastuuseen ja vieraslajeihin.

Tutkija-kirjailija dos. Antti Salmisen artikkeli Sivilisaatiokysymys ja huomisen kirkko – huomioita IC-98:n työstä on julkaistu suomeksi ja englanniksi sivulla Houseofkhronos.fi. Salminen kirjoittaa artikkelissaan: ”Silkalla olemassaolollaan Khronoksen talo asettaa ongelmia, joita ei voida ratkaista. Hyvällä onnella ne voidaan kuulla ja vielä paremmalla elää läpi.” Kohtalokkaiden ja tajuntaa räjäyttävien pohdintojen jälkeen Salminen lupaa: ”Khronos tulee kyllä.”

Khronoksen talo -projektiin liittyen on toteutettu virtuaalitodellisuusympäristö, joka dokumentoi  kiinteistöä uudella tavalla. Virtuaalitodellisuusympäristön voi tulla kokemaan Galleriaan ja sen voi ladata verkosta ilmaiseksi.

Flatlands

Jani Ruscica on valinnut Flatlands-teoksensa lähtökohdaksi kolme eri historiallista kuvaa, joissa on soitin. Kuvien pohjalta valmistuu lähikuukausina kolme eri soitinta, taide-esinettä. Elokuussa 2018 yleisö pääsi kokemaan esityksiä, joissa ammattimuusikot soittivat näitä taide-esineitä. 

Lasisoitin on luotu soitinvalmistaja Matti Kähösen työhuoneella Harakansaaressa Helsingissä www.matitflutes.com.  Kähönen kommentoi työn olleen haastavaa: ”Olen rakentanut soittimen, jollaista ei toista maailmassa ole.”

Bambusoitin on rakennettu Tsekeissä. Puuseppä Jan Kolar teki työn Lontoosta hankitun klavikordin muuntamiseksi bambusoittimeksi. Työtä jatkoi virittäjä Filip Dvořák. Ruscica kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että soittimen rungoksi valikoitui lopulta juuri klavikordi: ”Se on ainoa akustinen kosketinsoitin, joka kykenee esimerkiksi vibratoon. Se on monipuolinen ja herkkä tulkinnalle.”

Kolmannen, ready made -soittimen, puukehikon on valmistanut raumalainen puuseppä Antti Salmela. Yleisöllä oli mahdollisuus osallistua soittimen valmistamiseen lahjoittamalla siihen säveltäjä Gustaf Mahlerista tehdyssä pilakuvassa näkyviä esineitä. Kuvan suurin esine, patarumpu, on hankittu Lontoosta. ”Patarumpu olisi voinut olla alkuperäisessä 1910-luvun pilakuvassakin, sillä se on 1800-luvun lopulta”, mainitsee Ruscica.

Keskustelupuisto

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä -teoksessa 36 raumalaista, joiden ikärakenne vastaa paikkakunnan ikärakennetta, suunnittelee muutoksia julkiseen puistoon pelinomaisessa prosessissa. Peli toteutetaan kahden vuoden aikana kuutena siirtona, alkaen yksilöllisistä näkemyksistä ja muuntuen askel askeleelta yhteisöllisemmäksi. Muutoksia puistossa toteutetaan samaan aikaan kun peli etenee.

Keskustelupuisto  sijoittuu Raumalle kerrostalojen keskelle osoitteeseen Kalliokatu 28–30. Kalliokadun tonttia tullaan muokkaamaan taiteilijoiden valitsemien 36 raumalaisen pelaajan suunnitelmien mukaan kesien 2019 ja 2020 aikana. 
  • Facebook
  • Twitter