Haluaisitko ryhtyä Keskustelupuiston Puistokummiksi?


Keskustelupuisto on rakentunut yhteistyössä 21 raumalaisen voimin osana nykytaideprojektia ja pelillistä puistontekoprosessia. Viihtyisä Keskustelupuisto sijaitsee Raumalla osoitteessa Kalliokatu 28-30.

Keskustelupuisto on nyt valmis ja avoin kaikille kävijöille. Rauman kaupungin Wihertoimi on sitoutunut hoitamaan Keskustelupuistoa, mutta puistossa on alkanut myös puistokummitoiminta, jonka puitteissa kuka tahansa voi osallistua puiston hoitoon sovitulla tavalla.

Mitä Puistokummi tekee?

Puistokummi saa itse määrittää Keskustelupuistosta jonkin osa-alueen, mitä sitoutuu hoitamaan aina vuodeksi kerrallaan. Se voi olla vaikka yhden kukkapenkin kitkeminen tai viljelylaatikon istutuksista huolehtiminen. Puistokummitoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä oman aikataulun ja jaksamisen mukaan ja sitä voi räätälöidä jokaiselle erikseen.

Pitääkö olla puutarhuri, jotta voi ryhtyä Puistokummiksi?

Puistokummina toimiminen ei edellytä asiantuntemusta puutarhanhoidossa. Wihertoimen työntekijä Marika Koskinen toimii Puistokummiohjaajana. Hänen kanssaan Puistokummi sopii, minkä osa-alueen puistosta haluaisi ottaa hoitoonsa. Puistokummiohjaaja myös opastaa tarvittaessa käytännön töissä.

Pitääkö Puistokummin tuoda omat työkalut mukanaan puiston hoitoa varten?

Keskustelupuistossa on työkaluvaja, missä on tärkeimmät Keskustelupuiston hoidossa tarvittavat työvälineet. Puiston nurmialueita leikkaa ja viimeistelee Wihertoimi. Työhön sopiva vaatetus sekä työhanskat kannattaa olla. Wihertoimi kuljettaa pois puiston hoidossa syntyneen haravointi-, kitkentä- ja risujätteen sekä huolehtii puistoroskisten tyhjennyksestä ja säännöllisestä puhtaanapidosta.

Entä pitääkö Puistokummin ostaa itse esimerkiksi mullat ja siemenet?

Ylläpitoon ei mene Puistokummin omaa rahaa, mutta mahdollisista ylläpidon kannalta perustelluista hankinnoista pitää aina sopia etukäteen Kummiohjaajan kanssa. Puistokummilta ei siis edellytetä rahallista panostusta vaan sitoutumista sovitun osa-alueen hoitamiseen.

Joutuuko Puistokummi työskentelemään yksin Keskustelupuistossa?

Keskustelupuistolla on jo muutamia Puistokummeja, jotka hoitavat puistoa pääasiassa itsenäisesti omien aikataulujen ja menojen mukaan. Mutta myös yhdessä tekeminen on mukavaa! Puistokummit voivat keskenään sopia yhteisen tapaamisen puiston hoidon merkeissä. Lisäksi Keskustelupuistossa järjestetään yhteisiä kevät- ja syystalkoita, minne voivat myös muut vapaaehtoiset puiston hoitajat osallistua. Puistokummien keskinäistä yhteydenpitoa varten on perustettu WhatsApp-ryhmä, jonka avulla viestintä kummien välillä sujuu kätevästi. 

Miksi kannattaa ryhtyä Puistokummiksi?

Kummitoiminta on mukavaa, virkistävää, yhteisöllistä, aikataulustaan joustavaan harrastukseen verrattavissa olevaa tekemistä! On tärkeää räätälöidä sitä niin, että se ei tunnu kuormittavalta. Puistokummitoiminnassa tutustuu helposti uusiin ihmisiin. Kummien työllä on tärkeä rooli puiston ylläpidossa – toiminta auttaa konkreettisesti puiston ylläpitoa. Vuoden päätteeksi järjestetään yhteinen tilaisuus Puistokummeille kiitokseksi vapaaehtoisesta työstä.

Mikäli kiinnostuit Puistokummitoiminnasta, ole yhteydessä Kummiohjaaja Marika Koskiseen marika.koskinen(at)rauma.fi tai 044-4036200 (virka-aikana tavoitettavissa), niin mietitään, minkä osa-alueen voisit ottaa Keskustelupuistosta hoitoon. Keskustelupuistossa järjestettäviin yhteistalkoisiin voi myös aina liittyä mukaan!

  • Facebook
  • Twitter