Löytyykö sinulta tarpeetonta lehmänkelloa tai räikkää?

Löytyykö nurkistasi tarpeetonta lehmänkelloa tai räikkää? Jos löytyy, lahjoita se Lönnströmin taidemuseolle Flatlands-nykytaideprojektiin! Ennen kuin lähdet siivoamaan nurkkia, tutki muistuttaako esineesi säveltäjä Gustav Mahleria esittävään pilakuvaan piirrettyjä esineitä.

Jos haluat lahjoittaa esineen, joka vastaa pilapiirroksessa kuvattuja, tuo se joko Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseolle museon aukioloaikoina tai Pihlajamaan Musiikki -liikkeeseen (Vanhankirkonkatu 29, Rauma, avoinna ti–pe klo 11–18, la klo 11–14).

Jani Ruscica valitsee lahjoitetuista esineistä ready made -soittimen osaksi tulevat esineet. Muut esineet tulevat esille museon Galleriaan ja yleisö voi koota niistä omia ready-made -soittimiaan ensi vuonna. Esineiden keruu alkaa 19.11. ja sitä jatketaan vuoden 2017 loppuun asti.

Lönnströmin taidemuseo työstää parhaillaan yhteistyössä  kuvataiteilija Jani Ruscican kanssa Flatlands-projektia. Sen lähtökohtana ovat eri aikakausilta ja erilaisista historiallisista viitekehyksistä olevat kolme kuvallista lähdettä. Näiden pohjalta valmistuu kolme soitinta, taide-esinettä, jotka vastaavat mahdollisimman tarkasti alkuperäisiä kuvia. Bambusoitin, lasisoitin ja ready made -soitin toteutetaan yhteistyössä eri alojen käsityöläisten kanssa ja ammattimuusikot soittavat niitä esityksissä ensi vuonna.

Ready made -soittimen kuvalähde on 1910-luvulla tehty pilapiirros Gustav Mahlerista (1860–1911) kokeellisen 6. sinfoniansa ensi-illan kynnyksellä. Sinfoniassaan Mahlerin rikkoi olemassa olevia sovinnaisia käytänteitä ja musiikillisia rakenteita. Sävellyksessä kuullaan myös epätavallisten soitinten, kuten vasaran, synnyttämiä ääniä.

Ready made -soittimen puuosat valmistaa raumalainen puuseppä Antti Salmela. Kuvitteellinen soitin rakentuu puiseen kehikkoon kiinnitetyistä valmisesineistä (ready made), kuten lehmänkelloista, räikästä ja torvesta. Kuvan suurin esine, antiikkinen patarumpu, on jo hankittu Lontoosta.

  • Facebook
  • Twitter