Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö juhlistaa 100 vuotta täyttävää Suomea

Lönnströmin taidemuseo toteuttaa nykytaiteen projekteja tiiviissä yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa. Järjestyksessään kolmas haku avautui huhtikuussa. Suomen itsenäisyyden kunniaksi Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön hallitus on varannut uudelle projektille 150 000 euroa.

Avoin haku avautui Rauma-päivän yhteydessä 19.4.2017 ja päättyi 31.10.2017. Hakija voi ehdottaa nykytaiteen projektia, jonka taidemuseo toteuttaa yhdessä kuvataiteilijan tai kuvataiteilijaryhmän kanssa vuosina 2018–2020. Projektille on varattu enintään 150 000 euroa, joka jakautuu taiteilijalle tai työryhmälle maksettavaan työskentelykorvaukseen ja projektin tuotantokustannuksiin. Työskentelykorvaus on vähintään 30 000 euroa. Toteutettava projekti julkistetaan Teresia Lönnströmin syntymäpäivänä 13.12.2017.

Lönnströmin taidemuseon aikaisemmat projektit ovat suomalais-italialaisen Jani Ruscican Flatlands ja turkulaisen taiteilijaryhmän IC-98:n Khronoksen talo. Taiteilijaryhmä IC-98:n muodostavat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund.

Jani Ruscican Flatlands rakentuuu kolmesta soittimesta. Teoksen lähtökohtana ovat kuvalliset lähteet, jotka ovat eri aikakausilta ja erilaisesta historiallisesta viitekehyksestä. Kaikkiin soittimiin liittyy jännite, jonka teos pyrkii avaamaan ja uudelleen tulkitsemaan. Ääni ja sitä kautta kuuleminen, kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen muodostuvat ensisijaiseksi tavaksi vastaanottaa teos. Soittimet valmistuvat vuoden 2017 aikana, ja ne otetaan käyttöön vuonna 2018.

Taidemuseon ensimmäinen projekti, IC-98:n Khronoksen talo, käynnistyi vuonna 2016. Pöytyällä sijaitseva Khronoksen talo on portittomalla teräsverkkoaidalla ympäröity ja ihmisiltä kokonaan suljettu kiinteistö, joka on jätetty koskemattomaksi määräämättömäksi ajaksi. Ennen kiinteistön sulkemista pihapiirissä suoritettiin kattava dokumentointi. Sen pohjalta rakennetaan uudenlaisia yleisöjä saavuttava virtuaalitodellisuus- ja peliympäristö. Hankkeeseen on saatu Koneen Säätiön apuraha ja Museoviraston Innovatiiviset hankkeet -avustus.