Taidemuseokiinteistö on myyty

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö on myynyt Valtakadun museokiinteistön keväällä 2015.

Lönnströmin taidemuseo toimi kauppaneuvos Wladimir Sofronoffin kodikseen (valmistui 1912) rakennuttamassa talossa Raumalla vuodesta 1993 alkaen. Säätiö osti rakennuksen Rauman kaupungilta vuonna 1991 ja peruskorjasi kiinteistön museorakennukseksi. Peruskorjauksen suunnittelusta vastasi raumalainen arkkitehti Markus Bernoulli.

Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiön tarkoituksena on säädekirjan mukaan ylläpitää lahjoittajiensa kotia yleisölle avoinna olevana kotimuseona. Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo sijaitsee Kappelinsalmen kupeessa Raumalla ja sen toimintaa tullaan kehittämään ja elävöittämään tulevien vuosien aikana.

Kotimuseo kertoo ainutlaatuisella tavalla lahjoittajien henkilöhistoriasta ja taidekokoelman kartuttamisesta, mutta myös esimerkiksi Rauman paikallishistoriasta ja suomalaisesta teollisuushistoriasta. Elämyksellisintä museovierailussa on kuitenkin aidon, tietyn aikakauden kodin vahva tunnelma, jonka jokainen museokävijä aistii.

Koska kotimuseon ylläpitämisen lisäksi Säätiön tarkoitus on säädekirjan mukaan edistää kuvataiteita, tulee Säätiö tulevaisuudessa kehittämään taidemuseotoimintaansa niin, että mahdollisimman suuri osa toimintarahoista ohjautuisi juuri kuvataiteen edistämiseen eikä taidemuseon kiinteistön ylläpitämiseen.

Kaksikymmentä vuotta sitten oli merkittävä kulttuuriteko kunnostaa tyhjilleen jäänyt arvorakennus talon historiaa kunnioittaen taidemuseoksi. Nyt on aika toimia uudella tavalla suomalaisen kuvataiteen edistämiseksi.