Virtuaalitodellisuusympäristö


Khronoksen talosta on toteutettu virtuaalitodellisuusympäristö, joka dokumentoi Pöytyällä Varsinais-Suomessa sijaitsevaa kiinteistöä uudella tavalla. Virtuaalitodellisuusympäristön voi tulla kokemaan Lönnströmin museoiden Galleriassa ja sen voi ladata verkosta ilmaiseksi omalle koneellesi.

Virtuaalitodellisuusympäristössä pääsee VR-lasien kanssa tutustumaan Khronoksen talon pihapiiriin. Sen toteutuksen pohjana on Khronoksen talon ja pihapiirin dokumentointi ennen sen aitaamista. Alueesta tehtiin luonto-, maisema- ja rakennushistoriallisten selvitysten lisäksi geologinen ja arkeologinen kartoitus sekä linnustoselvitys.

IC-98:n taiteilijat Visa Suonpää ja Patrik Söderlund kertovat: ”Tässä projektissa on kyse ennen kaikkea alueesta tehtyjen kartoitusten kokemuksellisesta esittämisestä. Virtuaalitodellisuusympäristö on yksi väline Khronoksen talo -teoksen päämäärien saavuttamisessa eli osoittaa minkä tahansa maa-alueen itseisarvo ja edesauttaa tämän nimenomaisen alueen siirtämistä pois ihmisen omistamisen ja hyötykäytön piiristä.”

Virtuaalitodellisuusympäristön taiteellisesta sisällöstä ja käsikirjoituksesta on vastannut taiteilijaryhmä IC-98 ja koordinoinnista ja käsikirjoituksesta FM Asta Kihlman. Aineiston muokkaamisesta immersiiviseksi virtuaalitodellisuusympäristöksi on toteuttanut turkulainen Morrow Games Oy.

Virtuaalitodellisuusympäristön toteuttamisen ovat mahdollistaneet Koneen Säätiön myöntämä apuraha ja Museoviraston museoiden innovatiivisten hankkeiden avustus.

Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö toimii HTC Vive virtuaalitodellisuuslaseilla. Jotta pystyt kokemaan virtuaalitodellisuusympäristön omalla koneellasi, tulee koneellasi olla Steam ja Steam VR asennettuna. Asenna ne ilmaiseksi verkkosivulta  store.steampowered.com/

Lataa ilmaiseksi Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö koneellesi tästä


Khronoksen talon virtuaalitodellisuusympäristö, 2018

Konsepti, käsikirjoitus, toimitus, virtuaalitodellisuusympäristön ohjaus:
IC-98 (Patrik Söderlund & Visa Suonpää)

Koordinointi, käsikirjoitus, toimitus: Asta Kihlman

Luonto-, maisema- ja rakennushistoriallinen selvitys: Jyrki Lehtinen

Geologinen ja arkeologinen kartoitus: Jussi Kinnunen

Linnustoselvitys: Ilkka Kuvaja

VT- ja mobiilitoteutus: Morrow Games

Äänisuunnittelu: Audire Sound

Lintuäänitykset: Ilkka Heiskanen (BirdLife Suomi ry), Tero Linjama              

Graafinen suunnittelu: Patrik Söderlund

English translation: Liisa Muinonen-Martin

Tuotanto: IC-98 & Lönnströmin taidemuseo, 2017–2018

Yhteistyössä: Pöytyän kunta

Tuki: Koneen Säätiö, Museovirasto, Tekes

  • Facebook
  • Twitter